...
...
 • Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2016

   

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μέλος του Δικτύου Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Ακαδημιών (Film Academy Network of Europe), συμμετέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά, στη διαδικασία ανάδειξης του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού.

  Παιδιά και έφηβοι μεταξύ 12 και 14 ετών, από 25 πόλεις της Ευρώπης, παρακολουθούν, συζητούν και ψηφίζουν την αγαπημένη τους ταινία. Το βραβείο απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day), στις 8 Μαΐου, 2016.

  Η δράση αυτή, που πραγματοποιείται με τη συνεργασία των Village Cinemas, εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ). Οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν μέσα από τις ταινίες που θα προβληθούν, ιστορίες συνομηλίκων τους, διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνίες και να τις παραλληλίσουν με τις δικές τους. Σκοπός είναι η ενεργή εμπλοκή των νεαρών θεατών σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό, κινηματογραφικό γεγονός που θα συμβαίνει ταυτόχρονα σε πόλεις όλης της Ευρώπης. Μέσα από τη δράση αυτή, ενισχύεται ο ρόλος του έφηβου ως ενεργού πολίτη, του δίνεται το ερέθισμα να αναπτύξει κριτική σκέψη γύρω από τον κινηματογράφο και τέλος,  εκφράζεται με την ψήφο του και επιλέγει υπεύθυνα σαν μέλος κριτικής επιτροπής.

  Οι τρεις υποψήφιες ταινίες, είναι:

  • Girls Lost, της Alexandra-Therese Keining (Σουηδία)

  Σύνοψη: Η Kim, η Bella και η Momo, τρεις έφηβες που έχουν υποστεί μπούλινγκ, ψάχνουν να βρουν τους εαυτούς τους. Σ’ένα σκοτεινό περιβάλλον εφηβικής βίας, περιθωριοποίησης  και σεξουαλικής σύγχυσης, τα κορίτσια έχουν μόνο η μία την άλλη.

  Τα πράγματα ανατρέπονται όταν, στο αγαπημένο τους θερμοκήπιο, ανακαλύπτουν ένα περίεργο φυτό, που όταν το καταναλώνουν, μετατρέπονται σε αγόρια.

  Αρχικά, απολαμβάνουν τις χαρές αυτής της πρωτόγνωρης ελευθερίας, όμως σύντομα ανακαλύπτουν πως και για τα αγόρια, η ζωή δεν είναι ρόδινη. Η Momo και η Bella συνειδητοποιούν ότι είναι απλά ένα «προσωπείο». Για την Kim όμως, το να είναι αγόρι είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Της προσφέρει μια αίσθηση ταυτότητας.

   

  • Rauf, των Bariş Kaya και Soner Caner (Τουρκία)

  Σύνοψη: Στα 11 του, ο Rauf υποκύπτει σ’έναν μεγάλο, πλατωνικό έρωτα. Προσπαθεί να ευχαριστήσει το κορίτσι που αγαπάει, σ’έναν κόσμο που χάνει το χρώμα του, ακόμα και στο φως της μέρας. Ροζ είναι η απόχρωση αυτής της ιστορίας – έρωτες που για να τους ζήσεις πρέπει να ονειρεύεσαι και σκιρτήματα γαλήνης, αδελφοσύνης και φιλίας.

  Έτσι, ο Rauf αναζητά το «ροζ», παντού. Εκείνα τα ροζ λουλούδια, είναι το σύμβολο της αντίστασης σ’έναν κόσμο που τείνει προοδευτικά προς το μαύρο, της επανάστασης των ευχών που δεν πραγματοποιούνται και του φωτός πίσω από τις ζωές που είναι ατελείς.

   

  • Miss Impossible, της Emilie Deleuze (Γαλλία)

  Σύνοψη: Κάποιοι θα έλεγαν ότι η Arurore ζει μια βαρετή ζωή. Όταν όμως είσαι ένα 13χρονο κορίτσι και όπως εκείνη, κοιτάς με ασυμβίβαστη ματιά τ’αγόρια, το σχολείο, την οικογένεια ή τους φίλους, η ζωή παίρνει τη μορφή ενός εύθυμου ψυχοδράματος.

  Ιδίως όταν έχεις έναν καινούριο καθηγητή Γαλλικών, όταν σε απειλούν ότι θα σε στείλουν σε οικοτροφείο, όταν ερωτεύεσαι αλλεπάλληλα κι όταν έχεις την τρελη ιδέα ν’ανέβεις στη σκηνή μ’ένα συγκρότημα…

  Μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.500 μαθητές από όλη την Ευρώπη, την Κυριακή 8 Μαΐου, το Young Audience Award 2016 απονέμεται στην ταινία Miss Impossible, της  Emilie Deleuze (Γαλλία), με πρωταγωνίστρια την ατίθαση και ασυμβίβαστη Aurore (Lena Magnien).

 • Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2015

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, στηρίζουν το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού (Young Audience Award).

  Το Βραβείο απονέμεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day).

  Πιο συγκεκριμένα, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου -μέλος του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Ακαδημιών (Film Academy Network of Europe)-, φέρνει στην Ελλάδα αυτή τη νεανική πανευρωπαϊκή κινηματογραφική γιορτή, στις 3 Μαΐου 2015, στην οποία συμμετέχουν νέοι άνθρωποι ηλικίας 12 έως 14 ετών από 25 πόλεις της Ευρώπης –αριθμός ρεκόρ για φέτος- συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας.

  Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, το οποίο αφορά σε ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται σε νεανικά κοινά 12 έως 14 ετών, έχει ως απόλυτο πρωταγωνιστή τη νέα γενιά σινεφίλ της Ευρώπης. Έτσι, οι νεαροί θεατές από τις 25 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταυτόχρονα στις πόλεις τους τις προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών και κατόπιν, να αναδείξουν μέσα από ψηφοφορία τον νικητή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού. Ειδικότερα, οι εκπρόσωποι των κριτικών επιτροπών κάθε πόλης, ανακοινώνουν τα εθνικά τους αποτελέσματα μέσω βιντεοδιάσκεψης στην πόλη Έρφουρτ της Γερμανίας, όπου το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής. Στην Αθήνα, οι προβολές των τριών υποψήφιων ταινιών θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

  Μετά την ολοκλήρωση κάθε προβολής, οι νεαροί σινεφίλ συζητούν με μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πιο συγκεκριμένα φέτος, με τους σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Πέτρο Σεβαστίκογλου και Αλέξη Καρδαρά.

  Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον κινηματογράφο και την ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της.

  Οι τρεις υποψήφιες ταινίες είναι:

  • «TheInvisibleBoy» / «Ilragazzoinvisibile»

  Σενάριο – σκηνοθεσία:  Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, Φαντασίας, 100’, Ιταλία.

  Σύνοψη:
  O 13χρονος Μικέλε ζει σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Ιταλίας. Κανείς δεν θα έλεγε ότι στο σχολείο είναι ο δημοφιλής, ο καλύτερος μαθητής ή ο πρώτος αθλητής. Κατά βάθος, όμως, ούτε και τον ίδιο τον νοιάζει. Θα του έφτανε μόνο να του έδινε λίγη σημασία η Στέλλα, το κορίτσι που του αρέσει. Όμως κάτι του λέει ότι εκείνη αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του. Μια μέρα, ωστόσο, η μονοτονία του Μικέλε διαταράσσεται από ένα ασύλληπτο γεγονός: ο Μικέλε κοιτάζεται στον καθρέφτη και ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Η πιο απίστευτη περιπέτεια της ζωής του μόλις ξεκίνησε.

  • «My Skinny Sister» / «Min lilla syster»

  Σενάριο, σκηνοθεσία: Σάνα Λένκεν / Sanna Lenken, Δράμα, 95’, Σουηδία- Γερμανία.

  Σύνοψη:
  Μπαίνοντας στο θαυμαστό κόσμο της εφηβείας, η Στέλλα ανακαλύπτει ότι η μεγαλύτερη αδελφή και πρότυπό της, Κάτια, αντιμετωπίζει σοβαρή διατροφική διαταραχή, την οποία κρατά κρυφή από τους άλλους. Η αρρώστεια της κοπέλας σύντομα κλονίζει την οικογένεια. Μια ιστορία για τη ζήλεια, την αγάπη και την προδοσία, αποτυπωμένη με ζεστασιά, αιχμηρότητα και χιούμορ.

  • «YoureUglyToo»

  Σενάριο, σκηνοθεσία: Μαρκ Νούναν / Mark Noonan, Δραμεντί, 78’, Ιρλανδία.

  Σύνοψη:
  Ο Γουίλ βγαίνει από τη φυλακή προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα της 11χρονης ανιψιάς του Στέισι, μετά τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της. Ενώ οι δυο τους περιπλανιούνται στην ιρλανδική ύπαιθρο, προσπαθώντας να γίνουν οικογένεια, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από εμπόδια: Η Στέισι δεν γίνεται δεκτή στο νέο της σχολείο επειδή πρόσφατα παρουσίασε ναρκοληψία, ο Γουίλ βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στο να παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισής του, ενώ οι απόπειρές του να λειτουργήσει ως πατρική φιγούρα για την Στέισι είναι καταστροφικές… Κι ενώ το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο, πρέπει να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν μαζί στη ζωή τους.

  Με την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών από τους νεαρούς θεατές, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2015, απέσπασε η ταινία The  Invisible Boy / Il ragazzo invisible, του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες.

...