1. H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ απονέμει τα κάτωθι κινηματογραφικά βραβεία ετησίως
1. Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
2. Βραβείο Ντοκιμαντέρ
3. Βραβείο Animation
4. Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
5. Βραβείο Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ
6. Βραβείο Μικρού Μήκους Animation
7. Βραβείο Σπουδαστικής Μικρού Μήκους Ταινίας
8. Βραβείο Σκηνοθεσίας
9. Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
10. Βραβείο Σεναρίου
11. Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου
12. Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου
13. Βραβείο Α΄ Γυναικείου Ρόλου
14. Βραβείο Β΄ Ανδρικού Ρόλου
15. Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου
16. Βραβείο Φωτογραφίας
17. Βραβείο Μοντάζ
18. Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
19. Βραβείο Σκηνογραφίας
20. Βραβείο Ενδυματολογίας
21. Βραβείο Ήχου (απονέμεται στον ηχολήπτη ή/και στον σ ήχου ή/και στον μιξέρ)
22. Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ (για ειδικά εφφέ, τα οποία εφαρμόζονται στο πρόσωπο και το σώμα ηθοποιών- θα απονέμεται στον Μακιγιέρ ή/και στον Κομμωτή ή/και στον Υπεύθυνο Ειδικών Εφφέ)
23. Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφφέ (για ειδικά εφφέ, τα οποία δεν εφαρμόζονται στο πρόσωπο και το σώμα ηθοποιών- θα απονέμεται στον Υπεύθυνο Ειδικών Εφφέ ή/ και στον Υπεύθυνο Οπτικών Εφφέ)
24. Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής (απονέμεται στον Έλληνα παραγωγό)
2. Η βράβευση στις ανωτέρω κατηγορίες ΔΕΝ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ από χρηματικό βραβείο.
3. Δικαίωμα ψήφου για την βράβευση υποψηφιοτήτων στις ως άνω κατηγορίες έχουν όλα τα τακτικά και τα επίτιμα μέλη της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ανεξαρτήτως συμμετοχής τους σε υποψήφια κινηματογραφική ταινία.
4. Κάθε τακτικό και επίτιμο μέλος έχει μία και μόνο ψήφο για κάθε κατηγορία βράβευσης τόσο κατά την διαδικασία Προεπιλογής – Α΄ Φάση όσο και κατά την Τελική Επιλογή – Β΄ Φάση.
5. Δικαίωμα συμμετοχής στις ως άνω κατηγορίες βράβευσης έχει το κινηματογραφικό έργο, όπως αυτό ορίζεται εκάστοτε στην ισχύουσα νομοθεσία, ελληνικής παραγωγής ή/και συμπαραγωγής, που έχει αποκτήσει πιστοποιητικό ελληνικότητας καθώς και οι συντελεστές του, το οποίο έχει πραγματοποιήσει πρώτη δημόσια προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους της απονομής των ετήσιων βραβείων. Το Διοικητικό Συμβούλιο δύναται με απόφασή του, που λαμβάνεται κάθε έτος, να ορίσει συγκεκριμένο αντίτιμο για την υποβολή αίτησης συμμετοχής κινηματογραφικών έργων των Βραβείων Ίρις.
Ο κύριος Παραγωγός κάθε υποβληθέντος κινηματογραφικού έργου υποβάλει έντυπο αίτησης συμμετοχής χορηγούμενο από την γραμματεία της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, στο οποίο αναφέρονται όλα τα απαιτούμενα στοιχεία του κινηματογραφικού έργου και τα ονόματα των συμμετεχόντων ανά κατηγορία βράβευσης.
Η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται για όλες τις κατηγορίες βράβευσης, στις οποίες μπορεί να είναι υποψήφιο το κινηματογραφικό έργο, και συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του παραγωγού ότι έχει εξασφαλίσει τη συναίνεση όλων των συντελεστών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία βράβευσης. Σε περίπτωση που υποψήφιος συντελεστής δεν επιθυμεί να συμμετάσχει στη διαδικασία βράβευσης, ο εν λόγω συντελεστής οφείλει με επιστολή του προς τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, η οποία θα κοινοποιείται στα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, να δηλώσει την εξαίρεσή του από τη διαδικασία βράβευσης.
6. Η διαδικασία βράβευσης των ως άνω κατηγοριών κινηματογραφικών βραβείων είναι μυστική και διεξάγεται σε δύο (2) φάσεις :
Α΄ ΦΑΣΗ – Προεπιλογή (Nomination) :
Από το σύνολο των υποβληθεισών συμμετοχών εκλέγονται για την κατηγορία Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας και Ταινίας Μικρού Μήκους οι πέντε πρώτες κατά σειρά ψήφων, για όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες οι τρεις (3) πρώτες
κατά σειρά ψήφων ανά κατηγορία βράβευσης, εκτός από τις κατηγορίες που έχουν πάνω από δώδεκα (12) συμμετοχές, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα εκλέγονται οι πέντε (5) πρώτες. Σε περίπτωση ισοψηφίας στην τρίτη ή την πέμπτη κατά σειρά ψήφων θέση, στην Τελική Επιλογή – Β΄ Φάση, τίθενται σε ψηφοφορία οι συμμετοχές που έχουν ισοψηφήσει.
Β΄ ΦΑΣΗ – Τελική Επιλογή :
Από τις τρεις (3) ή πέντε (5) προεπιλεχθείσες υποψηφιότητες ή όσες προκύπτουν σε περίπτωση ισοψηφίας, ανά κατηγορία βράβευσης, επιλέγεται η πρώτη κατά σειρά ψήφων για την βράβευση. Σε περίπτωση ισοψηφίας, το βραβείο απονέμεται στους ισοψηφίσαντες.
7. Η ψηφοφορία είναι μυστική και διενεργείται μέσω ηλεκτρονικού εντύπου με ειδικό κωδικό που διασφαλίζει την μυστικότητα της ψήφου. Η διαδικασία ψηφοφορίας γίνεται υπό τον έλεγχο και την ευθύνη συμβολαιογράφου του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών και δεν ανακοινώνονται οι ψήφοι που έλαβε κάθε συμμετοχή ανά κατηγορία βράβευσης.
8. Το Διοικητικό Συμβούλιο με απόφασή του κάθε έτος δύναται να τιμήσει και βραβεύσει για την προσφορά του πρόσωπο που έχει συμβάλει με το έργο του στον κινηματογράφο.
9. Η τελετή απονομής των βραβείων θα πραγματοποιείται εντός δύο (2) μηνών από την κοινοποίηση των προεπιλεχθεισών ανά κατηγορία βράβευσης υποψηφιοτήτων της Α΄ Φάσης-Προεπιλογής και δύναται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας να πραγματοποιείται και εκτός Αθηνών, σε άλλη πόλη εντός της ελληνικής επικράτειας.
10. Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου προτείνει στο Υπουργείο Πολιτισμού την ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Βραβεία Όσκαρ, στην κατηγορία της καλύτερης διεθνούς ταινίας. Η πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προκύπτει κατόπιν ψηφοφορίας των μελών, η οποία λαμβάνει χώρα σε χρόνο μεταγενέστερο από την απονομή των Βραβείων Ίρις και αφορά μόνο τις επιλέξιμες ταινίες με βάση τα κριτήρια επιλεξιμότητας της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (επομένως και ταινίες που ενδεχομένως δεν έχουν συμμετέχει στα Βραβεία Ίρις της ίδιας χρονιάς, αλλά θα συμμετέχουν σε αυτά της επόμενης ή συμμετείχαν σε αυτά προηγούμενων ετών). Το Διοικητικό Συμβούλιο διατηρεί το δικαίωμα να επιλέγει κατά περίπτωση τον τρόπο που θα προτείνει την ταινία ή τις ταινίες που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε άλλες Ακαδημίες Κινηματογράφου του εξωτερικού, σε συνέχεια σχετικού τους αιτήματος. Τυχόν μετονομασία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν θίγει το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου.
11. Ειδικά για το Βραβείο Ντοκιμαντέρ, μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κινηματογραφικά έργα ντοκιμαντέρ, ανεξαρτήτως διάρκειας. Οι δε συντελεστές των ντοκιμαντέρ, που από τον νόμο ορίζονται ως μεγάλου μήκους (άνω των 60’), έχουν το δικαίωμα να συμμετέχουν και στις εξής κατηγορίες βράβευσης: Σκηνοθεσίας, Πρωτοεμφανιζόμενου-ης Σκηνοθέτη, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Πρωτότυπης Μουσικής, Ήχου, Ειδικών και Οπτικών Εφέ.
Σε περίπτωση docu-fiction, essay film ή δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, ο παραγωγός υποβάλει ειδική αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εξετάζει την περίπτωση και αποφαίνεται οριστικά για το αν μπορούν να κατατεθούν συμμετοχές και στις κατηγορίες Ηθοποιών, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας και Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφφέ.
Εφόσον δε, κατατεθούν τουλάχιστον τρία (3) ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ενεργοποιείται βραβείο με την ονομασία, “Βραβείο Μικρού Μήκους Ταινίας Ντοκιμαντέρ”.
12. Ειδικά για το Βραβείο Ταινίας Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής, η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται από τον Έλληνα παραγωγό, εφόσον αυτός αναφέρεται στους τίτλους της ταινίας ως Παραγωγός ή Συμπαραγωγός. Δικαίωμα συμμετοχής στις επιμέρους κατηγορίες βράβευσης έχουν μόνο οι συντελεστές που είναι Έλληνες πολίτες. Το Βραβείο δε, θα απονέμεται μόνο τις χρονιές κατά τις οποίες έχουν υποβληθεί περισσότερες από τρεις (3) Ταινίες Ελληνικής Μειοψηφικής Συμπαραγωγής. Κατά τα έτη που υποβάλλονται λιγότερες από τρεις (3) ταινίες, αυτές θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία βράβευσης είτε ως Ταινίες Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας, Ντοκιμαντέρ ή Αnimation.
13. Τα Ετήσια Κινηματογραφικά Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ονομάζονται Βραβεία Ίρις / Iris.
14. Ειδικά για το Βραβείο Animation, μπορούν να συμμετέχουν όλα τα κινηματογραφικά έργα Κινουμένων Σχεδίων, ανεξαρτήτως διάρκειας. Οι δε συντελεστές των ταινιών κινουμένων σχεδίων, που από τον νόμο ορίζονται ως μεγάλου μήκους (άνω των 60’), έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν και στις εξής κατηγορίες βράβευσης: Σκηνοθεσίας, Πρωτοεμφανιζόμενου-ης Σκηνοθέτη, Σεναρίου, Μοντάζ, Πρωτότυπης Μουσικής και Ήχου.
Σε περίπτωση ύπαρξης μικτής τεχνικής, όπου χρησιμοποιούνται για μεγάλη διάρκεια ηθοποιοί και live-action φωτογραφία, σκηνογραφία, ενδυματολογία, μακιγιάζ, κομμώσεις και ειδικά και οπτικά εφφέ, ο παραγωγός υποβάλει ειδική αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο εξετάζει την περίπτωση και αποφαίνεται σε ποιές κατηγορίες γίνονται δεκτές οι συμμετοχές. Ειδικά για την περίπτωση Voice Acting/CGI ρόλων, η κατάθεση συμμετοχών στις κατηγορίες των Ηθοποιών γίνεται δεκτή μόνο σε ειδικές περιπτώσεις ερμηνείας ζωντανών ηθοποιών, των οποίων η όψη και η κίνηση έχουν μετασχηματιστεί με χρήση CGI ή άλλης ψηφιακής τεχνικής που μετασχηματίζει το πραγματικό σώμα και τη φωνή του ηθοποιού. Στις περιπτώσεις αυτές, ο παραγωγός υποβάλει ειδική αίτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, τεκμηριώνοντας το αίτημά του με συνοδευτικά και αποδεικτικά υλικά, προκειμένου το Διοικητικό Συμβούλιο να εξετάσει την περίπτωση και να αποφανθεί οριστικά για το αν μπορούν να κατατεθούν συμμετοχές και στις κατηγορίες Ηθοποιών.
Το Βραβείο δε, θα απονέμεται μόνο τις χρονιές κατά τις οποίες έχουν υποβληθεί σε συμμετοχή, περισσότερες από τρεις (3) ταινίες κινουμένων σχεδίων / animation. Κατά τα έτη που υποβάλλονται λιγότερες, αυτές θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία βράβευσης, ως Ταινίες Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας ή Ταινίες Μικρού Μήκους.
Εφόσον στην κατηγορία αυτή, κατατεθούν τρεις (3) τουλάχιστον ταινίες μικρού μήκους, ενεργοποιείται βραβείο με την ονομασία, “Βραβείο Μικρού Μήκους Animation”.
15. Εφόσον στην κατηγορία Βραβείο Σεναρίου υπάρχουν τρεις (3) τουλάχιστον συμμετοχές που το σενάριο είναι διασκευή άλλου έργου (μυθιστόρημα, θεατρικό έργο κ.λπ.) ενεργοποιείται ειδικό βραβείο με την ονομασία, “Βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου”.
16. Ειδικά για το Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας Μικρού Μήκους, μπορούν να υποβάλλουν συμμετοχή μικρού μήκους ταινίες (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation) σπουδαστών που προέρχονται από όλα τα έτη φοίτησης σχολών κινηματογράφου τουλάχιστον τριετούς φοίτησης, έστω και αν δεν έχουν πραγματοποιήσει δημόσια προβολή σε κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου ημερολογιακού έτους της απονομής των ετήσιων βραβείων. Αποκλείονται οι ταινίες μεταπτυχιακών σπουδαστών. Οι αιτήσεις συμμετοχής κατατίθενται από τους διευθυντές των σχολών κινηματογράφου (οι σχολές τριετούς φοίτησης έχουν δικαίωμα κατάθεσης μέχρι οκτώ (8) ταινιών κατ’ έτος, οι δε σχολές πενταετούς φοίτησης έχουν δικαίωμα κατάθεσης μέχρι δώδεκα (12) ταινιών κατ’ έτος) ή και από τους ίδιους τους σπουδαστές, σε περίπτωση που φοιτούν σε σχολή κινηματογράφου του εξωτερικού, υπό τον όρο ότι η ταινία διαθέτει πιστοποιητικό ελληνικότητας και συνοδεύεται από συστατική επιστολή από την σχολή. Οι κατατεθείσες ταινίες αξιολογούνται από επιτροπή δέκα (10) μελών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου διαφορετικών ειδικοτήτων η οποία συστήνεται κάθε χρόνο με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Η επιτροπή επιλέγει δώδεκα (12) ταινίες, οι οποίες αναρτώνται στην πλατφόρμα παρακολούθησης ταινιών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και καθίστανται διαθέσιμες για προβολή στα μέλη της, τα οποία ψηφίζουν για την ανάδειξη των πέντε (5) υποψήφιων ταινιών και εν συνεχεία, της νικητήριας ταινίας.
Το Βραβείο δε, θα απονέμεται μόνο τις χρονιές κατά τις οποίες έχουν υποβληθεί περισσότερες από πέντε (5) Σπουδαστικές Ταινίες Μικρού Μήκους. Κατά τα έτη που υποβάλλονται λιγότερες, αυτές θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν στη διαδικασία βράβευσης ως Ταινίες Μικρού Μήκους.
17. Το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας απονέμεται κατά απόφαση του Παραγωγού της ταινίας ανάμεσα σε όσους αναφέρονται στους τίτλους της ταινίας ως Παραγωγός/οί ή/και Συμπαραγωγός/οί ή/και Executive Producer/s. Τα Βραβεία Ντοκιμαντέρ και animation, καθώς και τα Βραβεία Ταινιών Μικρού Μήκους (μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation), απονέμονται στον/-ους παραγωγό/-ούς και τον/την σκηνοθέτη/-ιδα. Το Βραβείο Σπουδαστικής Ταινίας Μικρού Μήκους απονέμεται στον/την σκηνοθέτη/-ιδα.
18. Τα βραβεία ερμηνείας είναι αυστηρά προσωπικά και δεν είναι δυνατή η υποβολή συλλογικής συμμετοχής. Από μία ταινία μπορούν να συμμετέχουν περισσότεροι του ενός, αλλά μόνον ως μεμονωμένοι συμμετέχοντες και μέχρι τρεις (3) σε κάθε κατηγορία ρόλου. Στα υπόλοιπα βραβεία είναι δυνατή η υποβολή συλλογικής συμμετοχής ανά ειδικότητα.
19. Ο παραγωγός, ο οποίος υποβάλλει κινηματογραφικό έργο, παραχωρεί υποχρεωτικά άδεια για την προβολή του έργου στην πλατφόρμα παρακολούθησης ταινιών της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και για τη χρήση αποσπασμάτων αυτού στην επικοινωνιακή καμπάνια των Βραβείων Ίρις. Σε περίπτωση υποψηφιότητας του έργου, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου δύναται να διοργανώσει μία (1) κινηματογραφική προβολή αυτού μαζί με τις υπόλοιπες υποψήφιες ταινίες, με σκοπό την προώθηση των υποψηφιοτήτων και των Βραβείων. Σε περίπτωση που ο παραγωγός επιθυμεί να οργανώσει ειδικές προβολές για τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου με σκοπό την ενίσχυση της συμμετοχής της υποβληθείσας ταινίας του, το Διοικητικό Συμβούλιο θα ενημερώνει σχετικά τα μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ισχύει αυστηρά και μόνο για προβολές ταινιών και όχι για διανομή προωθητικού υλικού).