-
ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ «YOUNG AUDIENCE FILM DAY»
–
Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου το YOUNG AUDIENCE FILM DAY!
Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΝΕΑΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ, είναι ένα πανευρωπαϊκό κινηματογραφικό πάρτι, όπου:
– Θα γίνει online πανευρωπαϊκή προβολή της ταινίας EVERYTHING WILL CHANGE, του Marten Persiel
– Θα συμμετάσχεις σε διαδικτυακή συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας
– Θα έχεις την ευκαιρία να δηλώσεις συμμετοχή για να επιλεγείς ως κριτής και να ψηφίσεις ανάμεσα σε τρεις υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2023 (Young Audience Award 2023).
Φέτος, θα ψηφίσουν μόνο 99 επιλεγμένα παιδιά απ’όλη την Ευρώπη και μπορείς να είσαι ένα από αυτά!
– Μπορεί ακόμα και να σου δοθεί η ευκαιρία να ταξιδέψεις στις Βρυξέλλες και να πάρεις μέρος στην τελετή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού 2023!
Αν είσαι από 12 έως 19 ετών και θέλεις να δηλώσεις συμμετοχή, συμπλήρωσε την αίτηση στο παρακάτω link μέχρι τις 2 Νοεμβρίου.
–
Λίγα λόγια για την ταινία
EVERYTHING WILL CHANGE, 93′, του Marten Persiel
Βρισκόμαστε στο δυστοπικό 2054, όπου όλη η άγρια φύση έχει εξαφανιστεί. Τρεις φίλοι κάνουν ένα road trip στο παρελθόν.
Στο ταξίδι τους ανακαλύπτουν ξανά τη χαμένη βιοποικιλότητα. Πώς εξαφανίστηκαν όλα?
Όταν οι τρεις φίλοι ξεκλειδώσουν μια καθοριστική στιγμή μέσα στο χρόνο, όλα θ’αλλάξουν.
–
Οι 28 Χώρες που συμμετέχουν:
Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γερμανία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία, Κόσοβο, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία.
-
Στην ταινία «ANIMAL» απονεμήθηκε
το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2022Στην ταινία «ANIMAL» του Cyril Dion απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο νικητής αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online και δια ζώσης στα σινεμά, ψηφοφορία, διεθνούς κριτικής επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5.000 νέοι και νέες, ηλικίας 12-14 ετών, από 42 χώρες του κόσμου.
Το ANIMAL είναι ντοκιμαντέρ. Πρόκειται για το πορτρέτο δύο ανθρώπων, που εκπροσωπούν ένα ολόκληρο κίνημα νέων ατόμων, πρόθυμων να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, την προέλευση και τις συνέπειές της, που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν το «COMEDY QUEEN» της Sanna Lenken και το «DREAMS ARE LIKE WILD TIGERS» του Lars Montag.
Η δράση πανευρωπαϊκά, έλαβε χώρα μέσω διαδικτύου αλλά και δια ζώσης, σε κινηματογράφους. Στην Ελλάδα, η δράση πραγματοποιήθηκε μέσω διαδικτύου από τις 7 έως τις 13 Νοεμβρίου και δια ζώσης στον Πύργο Ηλείας, με την επιμέλεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, στις 12 και 13 Νοεμβρίου.
Τον συντονισμό όλης της διοργάνωσης είχε για έκτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids.
Η δράση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, του Γραφείου MEDIA Δημιουργική Ευρώπη και των Φίλων της ΕΑΚ: Finos Film, Boo Productions, Filmiki, Foss Productions και TopCut–Modiano.
Περισσότεροι από εκατό έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες, με ελληνικούς υπότιτλους, κατάλληλους και για κωφά και βαρήκοα άτομα. Στη συνέχεια, την Κυριακή 13 Νοεμβρίου συμμετείχαν σε online συζητήσεις για τις ταινίες με τις: Ελένη Κοσσυφίδου, παραγωγό, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, ηθοποιό, Άρτεμις Αναστασιάδου, σκηνοθέτη και την κινηματογραφίστρια Διονυσία Κοπανά διά ζώσης στον Πύργο, οι οποίες άκουσαν τις αναλύσεις των νεαρών κριτών για τις ταινίες, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και συζήτησαν μαζί τους για τα θέματα των ταινιών, για την κινηματογραφική γλώσσα και δημιουργία.
Οι κριτές από την Ελλάδα είχαν επίσης την ευκαιρία να συνδεθούν διαδικτυακά με την Ερφούρτη της Γερμανίας, όπου διεξήχθησαν συζητήσεις ζωντανά, και να θέσουν ερωτήματα στους συντελεστές των τριών ταινιών, καθώς και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους με συνομήλικους κριτές από τις άλλες χώρες της Ευρώπη. Η βραβευθείσα ταινία ανακοινώθηκε χθες το βράδυ στην τελετή απονομής που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (yaa.europeanfilmawards.eu).
Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στις νέες και στους νέους που συμμετέχουν, να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τις / τους απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων επαγγελματιών του κινηματογράφου, συζητούν, ανταλλάσουν απόψεις κι εμπειρίες και επικοινωνούν με συνομηλίκους / ες τους στην Ευρώπη, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία με επίκεντρο το Ευρωπαϊκό σινεμά, τους / τις δημιουργούς του και όσα αυτό πρεσβεύει.
Οι 42 χώρες που συμμετείχαν φέτος στην διοργάνωση ήταν οι εξής: ΑΛΒΑΝΙΑ / ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ / ΑΥΣΤΡΙΑ / ΒΕΛΓΙΟ / ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ / ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ / ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ / ΔΑΝΙΑ / ΕΛΒΕΤΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΣΘΟΝΙΑ / ΙΡΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ / ΙΣΡΑΗΛ / ΙΤΑΛΙΑ / ΚΟΣΟΒΟ / ΚΡΟΑΤΙΑ / ΚΥΠΡΟΣ / ΛΕΤΟΝΙΑ / ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ / ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ / ΜΑΛΤΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / ΝΟΡΒΗΓΙΑ / ΟΛΛΑΝΔΙΑ / ΟΥΓΓΑΡΙΑ / ΟΥΚΡΑΝΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ / ΡΟΥΜΑΝΙΑ / ΡΩΣΙΑ / ΣΕΡΒΙΑ / ΣΛΟΒΑΚΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ / ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λίγα λόγια για την βραβευθείσα ταινία:
ANIMAL – Γαλλία, 2021, 105’
Σκηνοθεσία: Cyril Dion
Πρωταγωνιστούν:Bella Lack, Vipulan Puvaneswaran
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Προτεινόμενο για ηλικίες: 12+
Σύνοψη: Το ANIMAL είναι ένα ντοκιμαντέρ καθώς και ένα πορτρέτο δύο ανθρώπων, που εκπροσωπούν ένα ολόκληρο κίνημα νέων ατόμων, πρόθυμων να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, την προέλευση και τις συνέπειές της, που προσπαθούν να κάνουν τη διαφορά. Ο σκηνοθέτης, Cyril Dion, τους στέλνει σε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο για να ανακαλύψουν τι έκαναν και τι συνεχίζουν να κάνουν λάθος οι άνθρωποι. Το διαρκώς επίκαιρο ερώτημα γιατί να υπάρχει ολοένα και περισσότερη ρύπανση αφού όλοι οι κάτοικοι του πλανήτη μας υποφέρουν από αυτήν. Η Bella και ο Vipulan επικεντρώνονται στο άνοιγμα ενός διαλόγου με άτομα που συναντούν στην πορεία. Κάνουν ερωτήσεις σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος και τη σχέση μας με τα ζώα. Η ταινία δεν θέλει να δώσει απλές απαντήσεις σε περίπλοκα ερωτήματα. Μάλλον στοχεύει στο να παρουσιάσει πιθανές λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ως οικογένεια των ανθρώπων. Η Bella και ο Vipulan ασχολούνται πολύ με την προστασία του κλίματος και τα δικαιώματα των ζώων. Έχουν συμμετάσχει σε παρελάσεις, απεργίες, δράσειςς πολιτικής ανυπακοής, και συνεργάστηκαν με ΜΚΟ. Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη και ακτιβιστή Cyril Dion, αποφάσισαν να εντοπίσουν τις αιτίες δύο τεράστιων προβλημάτων:Κλιματική Αλλαγή και Εξαφάνιση Ειδών.
-
Στην ταινία «THE CROSSING» απονεμήθηκε
το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2021Στην ταινία «The Crossing» της Johanne Helgeland απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η νικήτρια αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία διεθνούς κριτικής επιτροπής, περισσότερων από 5.000 νέων, ηλικίας 12-14 ετών, από 38 χώρες του κόσμου. H ταινία αφηγείται την ιστορία της τολμηρής δεκάχρονης Γκέρντα και του αδερφού της Ότο, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι γονείς τους συλλαμβάνονται ως ανιστασιακοί, η Γκέρντα και ο Ότο καλούνται να ολοκληρώσουν μια αποστολή. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν το «Wolfwalkers» των Tomm Moore & Ross Stewart και το «Pinocchio» του Matteo Garrone.
Για δεύτερη χρονιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η εξάπλωση του COVID-19, η δράση έλαβε χώρα εξ’ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε για πέμπτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, όπως πέρσι: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την υποστήριξη του Ελληνικού Γραφείου MEDIA Δημιουργική Ευρώπη, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το InfoKids.gr.
Διακόσιοι έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παρακολούθησαν μέσω streaming στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου τις τρεις υποψήφιες ταινίες, με ελληνικούς υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα, διευρύνοντας έτσι την προσβασιμότητα τους. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους προς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών. Στη συνέχεια, την Κυριακή 25 Απριλίου συμμετείχαν σε online συζητήσεις για τις ταινίες με Έλληνες, βραβευμένους κινηματογραφιστές. Οι Αλέξης Αλεξίου, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Σοφία Εξάρχου, Νίκος Μούτσελος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Έλλη Τρίγγου, Δεσποινίς Τρίχρωμη, Μαρία Φιλίνη και Λευτέρης Χαρίτος, άκουσαν τις αναλύσεις των νεαρών κριτών για τις ταινίες, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και συζήτησαν μαζί τους για τα θέματα των ταινιών, για την κινηματογραφική γλώσσα και δημιουργία. Λίγο πριν την online ψηφοφορία, οι Έλληνες κριτές είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους με συνομήλικούς τους κριτές από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η βραβευθείσα ταινία ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα σε τελετή απονομής που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (yaa.europeanfilmawards.eu).
Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους νέους που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τους απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών συζητούν και ανταλλάσουν απόψεις, επικοινωνούν με συνομήλικους τους στην Ευρώπη, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία για να γνωρίσουν το Ευρωπαϊκό σινεμά, τους δημιουργούς του και όσα αυτό πρεσβεύει.
Οι 38 χώρες που συμμετείχαν φέτος στην διοργάνωση ήταν οι εξής: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ / ΑΥΣΤΡΙΑ / ΒΕΛΓΙΟ / ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ / ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ / ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΓΕΩΡΓΙΑ / ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ / ΔΑΝΙΑ / ΕΛΒΕΤΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΣΘΟΝΙΑ / ΙΡΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ / ΙΤΑΛΙΑ / ΚΟΣΟΒΟ / ΚΡΟΑΤΙΑ / ΚΥΠΡΟΣ / ΛΕΤΟΝΙΑ / ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ / ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ / ΜΑΛΤΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / ΝΟΡΒΗΓΙΑ / ΟΥΓΓΑΡΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ / ΡΟΥΜΑΝΙΑ / ΡΩΣΙΑ / ΣΕΡΒΙΑ / ΣΛΟΒΑΚΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ / ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λίγα λόγια για την βραβευθείσα ταινία:
The Crossing (Flukten Over Grensen) – Νορβηγία 2020, 85’
Σκηνοθεσία: Johanne Helgeland
Πρωταγωνιστούν:Anna Sofie Skarholt (Gerda)
Bo Lindquist-Ellingsen (Otto)
Samson Steine (Daniel)
Bianca Ghilardi-Hellsten (Sarah)
Henrik Siger Woldene (Per)
Luke Niete (Herman)
Julius Robin Weigel (Hans)
Kari Simonsen (Wilhelmine)
Είδος: περιπέτεια
Προτεινόμενο για ηλικίες: 12+
Σύνοψη: Το The Crossing (=To Πέρασμα) λέει την ιστορία της τολμηρής δεκάχρονης Γκέρντα και του αδερφού της Ότο των οποίων οι γονείς είναι μέλη του Νορβηγικού αντιστασιακού κινήματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μία μέρα, ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα του 1942, οι γονείς της Γκέρντα και του Ότο συλλαμβάνονται κι έτσι τα αδέρφια μένουν μόνα τους.
Μετά τη σύλληψη, ανακαλύπτουν δύο παιδιά Εβραίων, τη Σάρα και τον Ντάνιελ, που κρύβονταν σε ένα μυστικό ντουλάπι στο υπόγειο του σπιτιού τους.
Τώρα πια είναι η Γκέρντα και ο Ότο αυτοί που καλούνται να τελειώσουν αυτό που άρχισαν οι γονείς τους: να βοηθήσουν τη Σάρα και τον Ντάνιελ να ξεφύγουν από τους Ναζί και να περάσουν τα σύνορα για να βρεθούν στην ουδέτερη Σουηδία και να ξανασυναντήσουν τους γονείς τους. Το The Crossing είναι μία ταινία για την αυτοπεποίθηση, την πίστη χωρίς συμβιβασμούς και το μεγάλο θάρρος που βρίσκεται ακόμα και στα πιο μικρά παιδιά.
-
Στην ταινία «Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους»
το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2020Στην ταινία «Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους» του Stefano Cipani απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο νικητής αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία πανευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από περισσότερους από 2000 νέους ηλικίας 12-14 ετών από 32 χώρες της Ευρώπης. H ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, του Jack και του Gio, και τη διαδικασία ενηλικίωσης τους, καθώς ο Gio πάσχει από Σύνδρομο Down. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν «To απίθανο καλοκαίρι μου με την Τες» του Steven Wouterlood και «Η Ρόκκα αλλάζει τον κόσμο» της Katja Benrath.
Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η εξάπλωση του COVID-19, η δράση έλαβε χώρα εξ’ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε για τέταρτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), προσαρμοζόμενη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία και συνεχίζοντας τις online δράσεις της μετά την διαδικτυακή ανακοίνωση των Βραβείων ΙΡΙΣ. Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος συνεργάστηκε με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids.
Από τις 23 ως τις 25 Απριλίου έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν, όπως και οι κριτές των άλλων χωρών, τις τρεις υποψήφιες ταινίες μέσω streaming στην πλατφόρμα Festival Scope, και παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους προς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών. Στη συνέχεια, την Κυριακή 26 Απριλίου συμμετείχαν σε online συζητήσεις για τις ταινίες με Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, φετινούς υποψήφιους για τα βραβεία ΙΡΙΣ. Οι Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Γιούλα Μπούνταλη, Μίνως Νικολακάκης, Σταύρος Παμπαλλής, Θάνος Τοκάκης και Πηνελόπη Τσιλίκα άκουσαν τις αναλύσεις των νεαρών κριτών για τις ταινίες, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και συζήτησαν μαζί τους για τα θέματα των ταινιών, για την κινηματογραφική γλώσσα και δημιουργία. Λίγο πριν την online ψηφοφορία, οι Έλληνες κριτές είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους με συνομήλικους τους κριτές από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η βραβευθείσα ταινία ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα σε τελετή απονομής που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (yaa.europeanfilmawards.eu).
Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους νέους που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τους απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών συζητούν και ανταλλάσουν απόψεις, επικοινωνούν με συνομήλικους τους στην Ευρώπη, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία για να γνωρίσουν το Ευρωπαϊκό σινεμά, τους δημιουργούς του και όσα αυτό πρεσβεύει. Οι 32 χώρες που συμμετείχαν φέτος στην διοργάνωση ήταν οι εξής: ΑΥΣΤΡΙΑ /ΒΕΛΓΙΟ / ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ / ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ / ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΓΕΩΡΓΙΑ / ΕΛΒΕΤΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΣΘΟΝΙΑ / ΙΡΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ / ΙΤΑΛΙΑ / ΚΟΣΟΒΟ / ΚΡΟΑΤΙΑ / ΚΥΠΡΟΣ / ΛΕΤΟΝΙΑ / ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ / ΝΟΡΒΗΓΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ / ΡΟΥΜΑΝΙΑ / ΡΩΣΙΑ / ΣΕΡΒΙΑ / ΣΛΟΒΑΚΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ / ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Λίγα λόγια για την βραβευθείσα ταινία:
O αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους / My Brother Chases Dinosaurs / Mio Fratello Rincorrei Dinosauri (Ιταλία, Ισπανία 2019, 102’)
Σκηνοθέτης: Stefano Cipani
Ηθοποιοί: Francesco Ghegi, Lorenzo Sisto, Arianna Becheroni, Alessandro Gassmann, Isabella Ragonese, Rossy De Palma
Ο Jack έχει έναν αδελφό, τον Gio, ο οποίος έχει σύνδρομο Down. Ως παιδί ο Jack πίστευε το τρυφερό ψέμα που του είχαν πει οι γονείς του, ότι δηλαδή ο Gio ήταν ένα ξεχωριστό παιδί, με υπερδυνάμεις. Τώρα που σε λίγο θα πάει στο γυμνάσιο, ο Τζακ δεν πιστεύει πια ότι ο αδελφός του είναι υπερήρωας, αλλά σχεδόν ντρέπεται για αυτόν, ειδικά από τότε που γνώρισε την Arianna. Ο Jack δε θέλει να κάνει κακή εντύπωση στο κορίτσι των ονείρων του και η απρόβλεπτη συμπεριφορά του αδελφού του σύντομα του γίνεται βάρος, μέχρι που φτάνει στο σημείο να υποκριθεί πως δεν έχει αδέρφια και να κρύψει την ύπαρξη του Gio από τους νέους συμμαθητές του και φυσικά από την Arianna. Αλλά δεν μπορείς να αγαπηθείς όπως είσαι, αν κι εσύ δεν μπορείς να αγαπήσεις τους άλλους παρά τα ελαττώματά τους και αυτό είναι ένα μάθημα ζωής για τον Jack. Θα είναι ο αδελφός του Gio που θα του πει με τους ευθείς του τρόπους και τα απλά αλλά εκπληκτικά σοφά λόγια του.
-
Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2017
Το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, απονεμήθηκε στην ταινία «Βερολίνο, Αντίο», του Φατίχ Ακίν (Γερμανία). Ένα road movie ενηλικίωσης, βασισμένο στο μυθιστόρημα “Tschick” του Wolfgang Herrndorf.
Πάνω από 2.000 νέοι και νέες, μεταξύ 12 και 14 ετών, από 31 χώρες της Ευρώπης, παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες και ψήφισαν για την ανάδειξη του βραβείου. Η τελετή απονομής, πραγματοποιήθηκε στο Έρφουρτ της Γερμανίας, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, την Κυριακή, 7 Μαΐου.
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με γυμνάσια της πόλης και τα Village Cinemas, διοργάνωσε τις προβολές των ταινιών στην Αθήνα. Τα παιδιά παρακολούθησαν τις υποψήφιες ταινίες και στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση, με τους Παναγιώτη Φαφούτη, Χρίστο Γεωργίου και Γιάννη Ζιόγκα. Έχοντας τον ρόλο της κριτικής επιτροπής, τα παιδιά ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία και παρουσίασαν τα Ελληνικά αποτελέσματα σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, μαζί με τα αντίστοιχα βίντεο των άλλων 30 χωρών.
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θέλει να ευχαριστήσει την COSMOTE TV, Μέγα Χορηγό, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την υποστήριξη και τα Village Cinemas @ The Mall Athens και το Νεανικό Πλάνο για την άψογη συνεργασία.
Η Κινηματογραφική Ημέρα Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day), εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΑΚ, που με χαρά συστήνει στους νεαρούς κινηματογραφόφιλους το Ευρωπαϊκό σινεμά και όσα αυτό πρεσβεύει.
Οι τρεις υποψήφιες ταινίες, ήταν:
- Goodbye Berlin / Βερολίνο, Αντίο, του Fatih Akin (Γερμανία)
Σύνοψη: Ο δεκατετράχρονος Μάικ (Tristan Göbel) προέρχεται από μία πλούσια μεγαλοαστική οικογένεια του Βερολίνου. Η μητέρα του είναι αλκοολική και βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ ο πατέρας του περνά τις διακοπές του με την γραμματέα του. Ο καινούργιος του συμμαθητής o Τσικ, έχει καταγωγή από τη Ρωσία. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να πάνε διακοπές μαζί, μ’ ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Και κάπως έτσι, ξεκινά η απότομη ενηλικίωση των ηρώων μας, μαζί με τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα.
- The Girl down Loch Änzi, της Alice Schmid (Ελβετία)
Σύνοψη: Η 12χρονη Λώρα μεγαλώνει σε μια αγροτική οικογένεια σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα στα ελβετικά βουνά μεταξύ των πόλεων της Βέρνης και της Λουκέρνης. Γράφει στο μυστικό ημερολόγιο του υπολογιστή της όλα τα όνειρα και τους φόβους της. Πολλές από τις φαντασιώσεις της επικεντρώνονται γύρω από το Loch Anzi, μια βαθιά βραχώδη άβυσσο ένα πέπλο μυστηρίου, όπου ακόμη και οι μεγάλοι δεν τολμούν να πάνε. Η άφιξη ενός νεαρού αγοριού στην πόλη της κάνει την Λώρα να ξεπεράσει σταδιακά τους φόβους και την απομόνωση της.
- My Life as a Zucchini, του Claude Barras (Ελβετία/Γαλλία)
Σύνοψη: Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Zucchini γίνεται φίλος με έναν αστυνομικό, τον Ρέιμοντ, ο οποίος τον συνοδεύει στο νέο του οικοτροφείο, γεμάτο με άλλα ορφανά την ηλικία του. Στην αρχή, αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε αυτό το σκληρό και εχθρικό περιβάλλον, αλλά με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και των νεοαφιχθέντων φίλων του, ο Zucchini τελικά μαθαίνει να εμπιστεύεται και να αγαπάει, καθώς ψάχνει για μια νέα δική του οικογένεια.
-
Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2016
Το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, απονεμήθηκε στην ταινία «Miss Impossible», της Emilie Deleuze (Γαλλία), με πρωταγωνίστρια την ατίθαση και ασυμβίβαστη Aurore (Lena Magnien).
Πάνω από 1.500 νέοι και νέες μεταξύ 12 και 14 ετών, από 25 χώρες της Ευρώπης, παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες και ψήφισαν για την ανάδειξη του βραβείου. Η τελετή απονομής, πραγματοποιήθηκε στο Έρφουρτ της Γερμανίας, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, την Κυριακή, 8 Μαΐου.
Οι άλλες δύο υποψηφιότητες για το βραβείο, ήταν η περιπέτεια φαντασίας «Girls Lost», της Alexandra–Therese Keining (Σουηδία) και το ποιητικό δράμα «Rauf», των Bariş Kaya και Soner Caner (Τουρκία).
Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πανευρωπαϊκή αυτή διοργάνωση, σε συνεργασία με τα Village Cinemas @ The Mall, Athens.
Μαθητές γυμνασίου από το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, τη Σχολή Μωραΐτη, το Κολλέγιο Αθηνών, το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και το ACS, αποτέλεσαν την Ελληνική κριτική επιτροπή. Τα παιδιά παρακολούθησαν τις υποψήφιες ταινίες και στη συνέχεια συζήτησαν γι’αυτές με αυθορμητισμό αλλά και ωριμότητα, με τους σκηνοθέτες Χρίστο Γεωργίου, Ελίνα Ψύκου και Αλέξη Καρδαρά.
Μετά τη μυστική ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων, γυρίστηκε βίντεο με τα Ελληνικά αποτελέσματα, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, μαζί με τα αντίστοιχα βίντεο των άλλων 24 χωρών.
Η Κινηματογραφική Ημέρα Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day), εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΑΚ, που με χαρά συστήνει στους νεαρούς κινηματογραφόφιλους το Ευρωπαϊκό σινεμά και όσα αυτό πρεσβεύει.
Οι τρεις υποψήφιες ταινίες, ήταν:
- Girls Lost της Alexandra-Therese Keining (Σουηδία)
Σύνοψη:
Η Κιμ, η Μπέλα και η Μόμο, τρεις έφηβες-θύματα μπούλινγκ, προσπαθούν να βρουν τον εαυτό τους. Σ’έναν σκληρό κόσμο εφηβικής βίας, περιθωριοποίησης και σεξουαλικής σύγχυσης, τα κορίτσια αυτά έχουν μόνο η μία την άλλη.
Όλα αλλάζουν, όταν ανακαλύπτουν ένα παράξενο φυτό στο αγαπημένο τους θερμοκήπιο, που όταν το τρώνε μετατρέπονται σε αγόρια.
Αρχικά απολαμβάνουν τα προνόμια της νέας ανεξαρτησίας τους αλλά γρήγορα συνειδητοποιούν ότι η ζωή δεν είναι τόσο ρόδινη για τα αρσενικά. Η Μόμο και η Μπέλα, το βλέπουν όπως είναι: “ψεύτικο”. Το να είσαι αγόρι από την άλλη, σημαίνει περισσότερα για την Κιμ. Της δίνει μια αίσθηση πραγματικού εαυτού.
- Rauf των Bariş Kaya και SonerCaner (Τουρκία)
Σύνοψη:
Στα 11 του, ο Ραούφ ζει έναν με΄γάλο, πλατωνικό έρωτα. Προσπαθεί να εντυπωσιάσει το κορίτσι που αγαπά, σ’έναν κόσμο που ξεθωριάζει ακόμα και στο φως της ημέρας. Το ροζ, είναι το χρώμα αυτής της ιστορίας, με ανεκπλήρωτες ερωτικές φαντασιώσεις και θρα΄ύσματα ειρήνης, αδελφοσύνης και φιλίας.
Ως αποτέλεσμα, ο Ραούφ αναζητά το «ροζ» παντού. Αυτά τα ροζ άνθη που συμβολίζουν την αντίσταση σε έναν όλο και πιο σκοτεινό κόσμο, μια επανάσταση ενάντια στα ανεκπλήρωτα όνειρα και το φως που κρύβεται μέσα στις ατελείς ζωές.
- Miss Impossible της Emilie Deleuze (Γαλλία)
Σύνοψη:
Κάποιοι μπορεί να πιστεύουν ότι η ζωή της Arurore είναι βαρετή. Η ζωή παίρνει το σχήμα ενός ανάλαφρου ψυχοδράματος όταν είσαι ένα 13χρονο κορίτσι με μάτια που δεν σβήνουν και κοιτάζουν τα αγόρια, το σχολείο, την οικογένεια ή τους φίλους.
Ειδικά όταν έχεις νέο καθηγητή γαλλικών, απειλείσαι με οικοτροφείο, ερωτεύεσαι συνεχώς και έχεις την τρελή ιδέα να εμφανιστείς στη σκηνή με ένα συγκρότημα.
-
Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, 2015
Νεανική ενέργεια, σινεφίλ διάθεση και πολλά χαμόγελα σφράγισαν την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού (Young Audience Award), αυτής της ξεχωριστής κινηματογραφικής πανευρωπαϊκής γιορτής που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 3 Μαΐου 2015. Νεαροί θεατές ηλικίας από 12 έως 14 ετών από 25 ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, ψήφισαν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιες ταινίες και ανέδειξαν το νικητή του φετινού βραβείου: το φιλμ «The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες / Gabriele Salvatores (Ιταλία).
Η ταινία, μια εύστοχη και μοντέρνα σπουδή της εφηβικής ψυχοσύνθεσης, αφηγείται την ιστορία ενός αλλιώτικου υπερήρωα: του 13χρονου Μικέλε, ο οποίος μια μέρα ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Ο σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στην τελετή απονομής του Βραβείου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην εφηβεία, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια ηλικία συχνά επώδυνη αλλά και ευχάριστη, σίγουρα όμως πάντοτε μυστηριώδη».
Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, έπειτα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, και με την υποστήριξη του OTE TV, Μέγα Χορηγού της ΕΑΚ.
Στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, συνέβαλαν με την ενεργή παρουσία τους, το 1ο Γυμνάσιο Χολαργού, η Σχολή Μωραΐτη, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, τα εκπαιδευτήρια Γείτονα Βάρη, τα εκπαιδευτήρια Μαλλιάρα, καθώς και παιδιά που συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.
Έτσι, την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, οι νεαροί Έλληνες σινεφίλ έζησαν μια μοναδική ολοήμερη κινηματογραφική εμπειρία στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση με ένα σύντομο χαιρετισμό, και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι προβολές των τριών ταινιών που ήταν φέτος υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού: «You’re Ugly Too», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαρκ Νούναν / Mark Noonan (Ιρλανδία), «My Skinny Sister» / «Min lilla syster», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σάνα Λένκεν / Sanna Lenken (Σουηδία- Γερμανία) και «The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες / Gabriele Salvatores (Ιταλία). Στο τέλος κάθε προβολής, οι νεαροί θεατές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πιο συγκεκριμένα με τους σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Πέτρο Σεβαστίκογλου και Αλέξη Καρδαρά. Κατόπιν, αφού ολοκληρώθηκαν οι προβολές, οι νεαροί θεατές ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία, δίνοντας το προβάδισμα στο φιλμ «The Invisible Boy», που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους. Με αυτό τον τρόπο, διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα, μαζί με συνομηλίκους τους από τις υπόλοιπες 24 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ίδια διαδικασία ταυτόχρονα.
Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Έρφουρτ της Γερμανίας και μεταδόθηκε ζωντανά στο yaa.europeanfilmawards.eu, την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού (fb: facebook/europeanfilmawards). Το παρών έδωσαν οι σκηνοθέτες Σάνα Λένκεν («My Skinny Sister») και Μαρκ Νούναν («You’re Ugly Too), καθώς και ο σεναριογράφος του «The Invisible Boy», Στέφανο Σάρντο, ο οποίος παρέλαβε το Βραβείο αντί του σκηνοθέτη Γκαμπριέλε Σαλβατόρες. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ή σύνδεση μέσω Skype, οι εκπρόσωποι των κριτικών επιτροπών κάθε πόλης ανακοίνωσαν διαδοχικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού για την επόμενη χρονιά.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού δίνει την ευκαιρία στους νέους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό γεγονός που συμβαίνει ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις ανά την ήπειρο, να εκφράσουν ως μέλη κριτικής επιτροπής τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτιμήσεις τους, και βεβαίως να ανακαλύψουν μέσα από τις ταινίες, ιστορίες, ανθρώπους, κουλτούρες και κοινωνίες της Ευρώπης.Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον κινηματογράφο και την ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της.
To Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού
Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, το οποίο αφορά σε ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται σε νεανικά κοινά 12 έως 14 ετών, απονεμήθηκε φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί επίσημη κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία που μετρούν ήδη 27 χρόνια ζωής. Πέρυσι, οι νεαροί θεατές είχαν απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην ταινία «Regret!» του Ολλανδού σκηνοθέτη Ντέιβ Σραμ/Dave Schram, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. To 2013 το Βραβείο απέσπασε η ταινία «The Zig-Zag Kid» του Βέλγου σκηνοθέτη Βίνσεντ Μπαλ/Vincent Bal, ενώ την ίδια χρονιά μάλιστα, ήταν υποψήφιος και ο Γάλλος δημιουργός Πατρίς Λεκόντ/Patrice Leconte με την ταινία του «Μπουτίκ για αυτόχειρες». To 2012 το Βραβείο απονεμήθηκε στην πολυβραβευμένη ταινία «Το αγόρι με την καλιακούδα» / «Kauwboy» του Ολλανδού σκηνοθέτη Μπάουντεβαϊν Κόολε /Boudewijn Koole.Οι 25 ευρωπαϊκές πόλεις
Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού προβλήθηκαν σε θεατές ηλικίας 12 έως 14 ετών, σε 25 πόλεις της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στις εξής: Άαλμποργκ (Δανία), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Αθήνα (Ελλάδα), Βαρκελώνη (Ισπανία), Βελιγράδι (Σερβία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), Έρφουρτ (Γερμανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Ίζολα (Σλοβενία), Κίεβο (Ουκρανία), Λονδίνο (Μεγ. Βρετανία), Μάλμε (Σουηδία), Πρίζρεν (Κόσοβο), Ρίγα (Λετονία), Σκόπια (ΠΓΔΜ), Σόφια (Βουλγαρία), Ταλίν (Εστονία), Τμπιλίσι (Γεωργία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Τορίνο (Ιταλία), Βαλέτα (Μάλτα), Βρότσλαβ (Πολωνία) και Ζάγκεμπ (Κροατία).Η βραβευμένη ταινία
«The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile»
Σενάριο – σκηνοθεσία: Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, Φαντασίας, 100’, Ιταλία.
Ηθοποιοί: Valeria Golino (Giovanna), Fabrizio Bentivoglio (Basili), Ksenia Rappoport (Yelena), Christo Jivkov (Andreij), Ludovico Girardello (Michele), Noa Zatta (Stella)Σύνοψη:
O 13χρονος Μικέλε ζει σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Ιταλίας. Κανείς δεν θα έλεγε ότι στο σχολείο είναι ο δημοφιλής, ο καλύτερος μαθητής ή ο πρώτος αθλητής. Κατά βάθος, όμως, ούτε και τον ίδιο τον νοιάζει. Θα του έφτανε μόνο να του έδινε λίγη σημασία η Στέλλα, το κορίτσι που του αρέσει. Όμως κάτι του λέει ότι εκείνη αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του. Μια μέρα, ωστόσο, η μονοτονία του Μικέλε διαταράσσεται από ένα ασύλληπτο γεγονός: ο Μικέλε κοιτάζεται στον καθρέφτη και ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Η πιο απίστευτη περιπέτεια της ζωής του μόλις ξεκίνησε.Trivia:
• Ο σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Σαλβατόρες είχε τιμηθεί με Όσκαρ το 1991 για την ταινία «Mediterraneo», η οποία είχε γυριστεί στην Ελλάδα.
• Η ελληνικής καταγωγής ιταλίδα ηθοποιός-σκηνοθέτιδα Βαλέρια Γκολίνο υποδύεται στην ταινία τη μητέρα του 13χρονου κεντρικού ήρωα.
• Η ταινία αποτελεί την πρώτη ιταλική παραγωγή στο είδος των ταινιών με υπερήρωες.