...
 • Στην ταινία «THE CROSSING» απονεμήθηκε
  το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2021

  Στην ταινία «The Crossing» της Johanne Helgeland απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Η νικήτρια αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία διεθνούς κριτικής επιτροπής, περισσότερων από 5.000 νέων, ηλικίας 12-14 ετών, από 38 χώρες του κόσμου. H ταινία αφηγείται την ιστορία της τολμηρής δεκάχρονης Γκέρντα και του αδερφού της Ότο, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν οι γονείς τους συλλαμβάνονται ως ανιστασιακοί, η Γκέρντα και ο Ότο καλούνται να ολοκληρώσουν μια αποστολή.   Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν το «Wolfwalkers» των Tomm Moore & Ross Stewart και το «Pinocchio» του  Matteo Garrone.

  Για δεύτερη χρονιά, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η εξάπλωση του COVID-19, η δράση έλαβε χώρα εξ’ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε για πέμπτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, όπως πέρσι: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids. Η δράση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την υποστήριξη του  Ελληνικού Γραφείου MEDIA Δημιουργική Ευρώπη, ενώ χορηγός επικοινωνίας ήταν το InfoKids.gr.

  Διακόσιοι έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, παρακολούθησαν μέσω streaming στην πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου τις τρεις υποψήφιες ταινίες, με ελληνικούς υπότιτλους για κωφά και βαρήκοα άτομα, διευρύνοντας έτσι την προσβασιμότητα τους. Παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους προς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών. Στη συνέχεια, την Κυριακή 25 Απριλίου συμμετείχαν σε online συζητήσεις για τις ταινίες με Έλληνες, βραβευμένους κινηματογραφιστές. Οι Αλέξης Αλεξίου, Τζώρτζης Γρηγοράκης, Σοφία Εξάρχου, Νίκος Μούτσελος, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Έλλη Τρίγγου, Δεσποινίς Τρίχρωμη, Μαρία Φιλίνη και Λευτέρης Χαρίτος,  άκουσαν τις αναλύσεις των νεαρών κριτών για τις ταινίες, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και συζήτησαν μαζί τους για τα θέματα των ταινιών, για την κινηματογραφική γλώσσα και δημιουργία. Λίγο πριν την online ψηφοφορία, οι Έλληνες κριτές είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους με συνομήλικούς τους κριτές από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η βραβευθείσα ταινία ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα σε τελετή απονομής που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (yaa.europeanfilmawards.eu).

  Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους νέους που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τους απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών συζητούν και ανταλλάσουν απόψεις, επικοινωνούν με συνομήλικους τους στην Ευρώπη, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία για να γνωρίσουν το Ευρωπαϊκό σινεμά, τους δημιουργούς του και όσα αυτό πρεσβεύει.

  Οι 38 χώρες που συμμετείχαν φέτος στην διοργάνωση ήταν οι εξής: ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ / ΑΥΣΤΡΙΑ / ΒΕΛΓΙΟ / ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ / ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ / ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΓΕΩΡΓΙΑ / ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ / ΔΑΝΙΑ /  ΕΛΒΕΤΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΣΘΟΝΙΑ / ΙΡΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ / ΙΤΑΛΙΑ / ΚΟΣΟΒΟ / ΚΡΟΑΤΙΑ / ΚΥΠΡΟΣ / ΛΕΤΟΝΙΑ / ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ / ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ / ΜΑΛΤΑ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ / ΝΟΡΒΗΓΙΑ / ΟΥΓΓΑΡΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ / ΡΟΥΜΑΝΙΑ / ΡΩΣΙΑ / ΣΕΡΒΙΑ / ΣΛΟΒΑΚΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ / ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Λίγα λόγια για την βραβευθείσα ταινία:

  The Crossing (Flukten Over Grensen) – Νορβηγία 2020, 85’

  Σκηνοθεσία: Johanne Helgeland
  Πρωταγωνιστούν:

  Anna Sofie Skarholt (Gerda)

  Bo Lindquist-Ellingsen (Otto)

  Samson Steine (Daniel)

  Bianca Ghilardi-Hellsten (Sarah)

  Henrik Siger Woldene (Per)

  Luke Niete (Herman)

  Julius Robin Weigel (Hans)

  Kari Simonsen (Wilhelmine)

   Είδος: περιπέτεια

  Προτεινόμενο για ηλικίες: 12+

  Σύνοψη: Το The Crossing (=To Πέρασμα) λέει την ιστορία της τολμηρής δεκάχρονης Γκέρντα και του αδερφού της Ότο των οποίων οι γονείς είναι μέλη του Νορβηγικού αντιστασιακού κινήματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μία μέρα, ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα του 1942, οι γονείς της Γκέρντα και του Ότο συλλαμβάνονται κι έτσι τα αδέρφια μένουν μόνα τους.

  Μετά τη σύλληψη, ανακαλύπτουν δύο παιδιά Εβραίων, τη Σάρα και τον Ντάνιελ, που κρύβονταν σε ένα μυστικό ντουλάπι στο υπόγειο του σπιτιού τους.

  Τώρα πια είναι η Γκέρντα και ο Ότο αυτοί που καλούνται  να τελειώσουν αυτό που άρχισαν οι γονείς τους: να βοηθήσουν τη Σάρα και τον Ντάνιελ να ξεφύγουν από τους Ναζί και να περάσουν τα σύνορα για να βρεθούν στην ουδέτερη Σουηδία και να ξανασυναντήσουν τους γονείς τους. Το The Crossing είναι μία ταινία για την αυτοπεποίθηση, την πίστη χωρίς συμβιβασμούς και το μεγάλο θάρρος που βρίσκεται ακόμα και στα πιο μικρά παιδιά.

   

 • Στην ταινία «Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους»
  το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2020

   Στην ταινία «Ο αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους» του Stefano Cipani απονεμήθηκε φέτος το Βραβείο Νεανικού Κοινού της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ο νικητής αναδείχθηκε μετά από ταυτόχρονη online ψηφοφορία πανευρωπαϊκής κριτικής επιτροπής αποτελούμενης από περισσότερους από 2000 νέους ηλικίας 12-14 ετών από 32 χώρες της Ευρώπης. H ταινία αφηγείται την ιστορία δύο αδελφών, του Jack και του Gio, και τη διαδικασία ενηλικίωσης τους, καθώς ο Gio πάσχει από Σύνδρομο Down. Οι άλλες δύο υποψήφιες ταινίες ήταν «To απίθανο καλοκαίρι μου με την Τες» του Steven Wouterlood και «Η Ρόκκα αλλάζει τον κόσμο» της Katja Benrath.

  Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που επιβάλλει η εξάπλωση του COVID-19, η δράση έλαβε χώρα εξ’ ολοκλήρου μέσω διαδικτύου. Στην Ελλάδα, τον συντονισμό της διοργάνωσης είχε για τέταρτη χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), προσαρμοζόμενη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία και συνεχίζοντας τις online δράσεις της μετά την διαδικτυακή ανακοίνωση των Βραβείων ΙΡΙΣ. Παράλληλα, για πρώτη φορά φέτος  συνεργάστηκε με τα εθνικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους: Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και ΝέουςΠαιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – CineDoc Kids.

  Από τις 23 ως τις 25 Απριλίου έφηβοι ηλικίας 12-14 ετών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας παρακολούθησαν, όπως και οι κριτές των άλλων χωρών, τις τρεις υποψήφιες ταινίες μέσω streaming στην πλατφόρμα Festival Scope, και παράλληλα είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τις ερωτήσεις τους προς τους σκηνοθέτες και τους ηθοποιούς των ταινιών. Στη συνέχεια, την Κυριακή 26 Απριλίου συμμετείχαν σε online συζητήσεις για τις ταινίες με Έλληνες σκηνοθέτες και ηθοποιούς, φετινούς υποψήφιους για τα βραβεία ΙΡΙΣ. Οι Κάτια Γκουλιώνη, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ρηνιώ Δραγασάκη, Γιούλα Μπούνταλη, Μίνως Νικολακάκης, Σταύρος Παμπαλλής, Θάνος Τοκάκης και Πηνελόπη Τσιλίκα άκουσαν τις αναλύσεις των νεαρών κριτών για τις ταινίες, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και συζήτησαν μαζί τους για τα θέματα των ταινιών, για την κινηματογραφική γλώσσα και δημιουργία. Λίγο πριν την online ψηφοφορία, οι Έλληνες κριτές είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν και να ανταλλάξουν τις απόψεις τους με συνομήλικους τους κριτές από τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Η βραβευθείσα ταινία ανακοινώθηκε χτες το απόγευμα σε τελετή απονομής που μεταδόθηκε μέσω live streaming από το site της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (yaa.europeanfilmawards.eu).

  Ο θεσμός του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού προσφέρει κάθε χρόνο την ευκαιρία στους νέους που συμμετέχουν να παρακολουθήσουν Ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται στην ηλικία τους και προσεγγίζουν με ευαισθησία και χιούμορ τα ζητήματα που τους απασχολούν. Υπό την καθοδήγηση έμπειρων κινηματογραφιστών συζητούν και ανταλλάσουν απόψεις, επικοινωνούν με συνομήλικους τους στην Ευρώπη, έχοντας την ευκαιρία να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία για να γνωρίσουν το Ευρωπαϊκό σινεμά, τους δημιουργούς του και όσα αυτό πρεσβεύει. Οι 32 χώρες που συμμετείχαν φέτος στην διοργάνωση ήταν οι εξής: ΑΥΣΤΡΙΑ /ΒΕΛΓΙΟ / ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ / ΒΟΣΝΙΑ-ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ / ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ / ΓΑΛΛΙΑ / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΓΕΩΡΓΙΑ / ΕΛΒΕΤΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΣΘΟΝΙΑ / ΙΡΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΛΑΝΔΙΑ / ΙΣΠΑΝΙΑ / ΙΤΑΛΙΑ / ΚΟΣΟΒΟ / ΚΡΟΑΤΙΑ / ΚΥΠΡΟΣ / ΛΕΤΟΝΙΑ / ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ / ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ / ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ / ΝΟΡΒΗΓΙΑ / ΠΟΛΩΝΙΑ / ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ / ΡΟΥΜΑΝΙΑ / ΡΩΣΙΑ / ΣΕΡΒΙΑ / ΣΛΟΒΑΚΙΑ / ΣΛΟΒΕΝΙΑ / ΤΟΥΡΚΙΑ / ΤΣΕΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Λίγα λόγια για την βραβευθείσα ταινία:

  O αδελφός μου κυνηγάει δεινόσαυρους / My Brother Chases Dinosaurs / Mio Fratello Rincorrei Dinosauri (Ιταλία, Ισπανία 2019, 102’)

  Σκηνοθέτης: Stefano Cipani

  Ηθοποιοί: Francesco Ghegi, Lorenzo Sisto, Arianna Becheroni, Alessandro Gassmann, Isabella Ragonese, Rossy De Palma

  Ο Jack έχει έναν αδελφό, τον Gio, ο οποίος έχει σύνδρομο Down. Ως παιδί ο Jack πίστευε το τρυφερό ψέμα που του είχαν πει οι γονείς του, ότι δηλαδή ο Gio ήταν ένα ξεχωριστό παιδί, με υπερδυνάμεις. Τώρα που σε λίγο θα πάει στο γυμνάσιο, ο Τζακ δεν πιστεύει πια ότι ο αδελφός του είναι υπερήρωας, αλλά σχεδόν ντρέπεται για αυτόν, ειδικά από τότε που γνώρισε την Arianna. Ο Jack δε θέλει να κάνει κακή εντύπωση στο κορίτσι των ονείρων του και η απρόβλεπτη συμπεριφορά του αδελφού του σύντομα του γίνεται βάρος, μέχρι που φτάνει στο σημείο να υποκριθεί πως δεν έχει αδέρφια και να κρύψει την ύπαρξη του Gio από τους νέους συμμαθητές του και φυσικά από την Arianna. Αλλά δεν μπορείς να αγαπηθείς όπως είσαι, αν κι εσύ δεν μπορείς να αγαπήσεις τους άλλους παρά τα ελαττώματά τους και αυτό είναι ένα μάθημα ζωής για τον Jack. Θα είναι ο αδελφός του Gio που θα του πει με τους ευθείς του τρόπους και τα απλά αλλά εκπληκτικά σοφά λόγια του.

 • Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2017

  Το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, απονεμήθηκε στην ταινία «Βερολίνο, Αντίο», του Φατίχ Ακίν (Γερμανία). Ένα road movie ενηλικίωσης, βασισμένο στο μυθιστόρημα “Tschick” του Wolfgang Herrndorf.

  Πάνω από 2.000 νέοι και νέες, μεταξύ 12 και 14 ετών, από 31 χώρες της Ευρώπης, παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες και ψήφισαν για την ανάδειξη του βραβείου. Η τελετή απονομής, πραγματοποιήθηκε στο Έρφουρτ της Γερμανίας, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, την Κυριακή, 7  Μαΐου.

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με γυμνάσια της πόλης και τα Village Cinemas, διοργάνωσε τις προβολές των ταινιών στην Αθήνα. Τα παιδιά παρακολούθησαν τις υποψήφιες ταινίες και στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση, με τους Παναγιώτη Φαφούτη, Χρίστο Γεωργίου και Γιάννη Ζιόγκα. Έχοντας τον ρόλο της κριτικής επιτροπής, τα παιδιά ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία και παρουσίασαν τα Ελληνικά αποτελέσματα σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, μαζί με τα αντίστοιχα βίντεο των άλλων 30 χωρών.

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θέλει να ευχαριστήσει την COSMOTE TV, Μέγα Χορηγό, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την υποστήριξη και τα Village Cinemas @ The Mall Athens και το Νεανικό Πλάνο για την άψογη συνεργασία.

  Η Κινηματογραφική Ημέρα Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day), εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΑΚ, που με χαρά συστήνει στους νεαρούς κινηματογραφόφιλους το Ευρωπαϊκό σινεμά και όσα αυτό πρεσβεύει.

  Οι τρεις υποψήφιες ταινίες, ήταν:

  • Goodbye Berlin / Βερολίνο, Αντίο, του Fatih Akin (Γερμανία)

  Σύνοψη: Ο δεκατετράχρονος Μάικ (Tristan Göbel) προέρχεται από μία πλούσια μεγαλοαστική οικογένεια του Βερολίνου. Η μητέρα του είναι αλκοολική και βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ ο πατέρας του περνά τις διακοπές του με την γραμματέα του. Ο καινούργιος του συμμαθητής o Τσικ, έχει καταγωγή από τη Ρωσία. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να πάνε διακοπές μαζί, μ’ ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Και κάπως έτσι, ξεκινά η απότομη ενηλικίωση των ηρώων μας, μαζί με τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα.

  • The Girl down Loch Änzi, της Alice Schmid (Ελβετία)

  Σύνοψη: Η 12χρονη Λώρα μεγαλώνει σε μια αγροτική οικογένεια σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα στα ελβετικά βουνά μεταξύ των πόλεων της Βέρνης και της Λουκέρνης. Γράφει στο μυστικό ημερολόγιο του υπολογιστή της όλα τα όνειρα και τους φόβους της. Πολλές από τις φαντασιώσεις της επικεντρώνονται γύρω από το Loch Anzi, μια βαθιά βραχώδη άβυσσο ένα πέπλο μυστηρίου, όπου ακόμη και οι μεγάλοι δεν τολμούν να πάνε. Η άφιξη ενός νεαρού αγοριού στην πόλη της κάνει την  Λώρα να ξεπεράσει σταδιακά τους φόβους και την απομόνωση της.

  • My Life as a Zucchini, του Claude Barras (Ελβετία/Γαλλία)

  Σύνοψη: Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Zucchini γίνεται φίλος με έναν αστυνομικό, τον Ρέιμοντ, ο οποίος τον συνοδεύει στο νέο του οικοτροφείο, γεμάτο με άλλα ορφανά την ηλικία του. Στην αρχή, αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε αυτό το σκληρό και εχθρικό περιβάλλον, αλλά με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και των νεοαφιχθέντων φίλων του, ο Zucchini τελικά μαθαίνει να εμπιστεύεται και να αγαπάει, καθώς ψάχνει για μια νέα δική του οικογένεια.

 • Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2016

  Το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, απονεμήθηκε στην ταινία «Miss Impossible», της  Emilie Deleuze (Γαλλία), με πρωταγωνίστρια την ατίθαση και ασυμβίβαστη Aurore (Lena Magnien).

  Πάνω από 1.500 νέοι και νέες μεταξύ 12 και 14 ετών, από 25 χώρες της Ευρώπης, παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες και ψήφισαν για την ανάδειξη του βραβείου. Η τελετή απονομής, πραγματοποιήθηκε στο Έρφουρτ της Γερμανίας, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, την Κυριακή, 8  Μαΐου.

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πανευρωπαϊκή αυτή διοργάνωση, σε συνεργασία με τα Village Cinemas @ The Mall, Athens.

  Μαθητές γυμνασίου από το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, τη Σχολή Μωραΐτη, το Κολλέγιο Αθηνών, το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και το ACS, αποτέλεσαν την Ελληνική κριτική επιτροπή.  Τα παιδιά παρακολούθησαν τις υποψήφιες ταινίες και στη συνέχεια συζήτησαν γι’αυτές με αυθορμητισμό αλλά και ωριμότητα, με τους σκηνοθέτες Χρίστο Γεωργίου, Ελίνα Ψύκου και Αλέξη Καρδαρά. Μετά τη μυστική ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων, γυρίστηκε βίντεο με τα Ελληνικά αποτελέσματα, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, μαζί με τα αντίστοιχα βίντεο των άλλων 24 χωρών.

  Η Κινηματογραφική Ημέρα Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day), εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΑΚ, που με χαρά συστήνει στους νεαρούς κινηματογραφόφιλους το Ευρωπαϊκό σινεμά και όσα αυτό πρεσβεύει.

  Οι τρεις υποψήφιες ταινίες, ήταν:

  • Girls Lost, της Alexandra-Therese Keining (Σουηδία)

  Σύνοψη: Η Kim, η Bella και η Momo, τρεις έφηβες που έχουν υποστεί μπούλινγκ, ψάχνουν να βρουν τους εαυτούς τους. Σ’ένα σκοτεινό περιβάλλον εφηβικής βίας, περιθωριοποίησης  και σεξουαλικής σύγχυσης, τα κορίτσια έχουν μόνο η μία την άλλη.

  Τα πράγματα ανατρέπονται όταν, στο αγαπημένο τους θερμοκήπιο, ανακαλύπτουν ένα περίεργο φυτό, που όταν το καταναλώνουν, μετατρέπονται σε αγόρια.

  Αρχικά, απολαμβάνουν τις χαρές αυτής της πρωτόγνωρης ελευθερίας, όμως σύντομα ανακαλύπτουν πως και για τα αγόρια, η ζωή δεν είναι ρόδινη. Η Momo και η Bella συνειδητοποιούν ότι είναι απλά ένα «προσωπείο». Για την Kim όμως, το να είναι αγόρι είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Της προσφέρει μια αίσθηση ταυτότητας.

  • Rauf, των Bariş Kaya και Soner Caner (Τουρκία)

  Σύνοψη: Στα 11 του, ο Rauf υποκύπτει σ’έναν μεγάλο, πλατωνικό έρωτα. Προσπαθεί να ευχαριστήσει το κορίτσι που αγαπάει, σ’έναν κόσμο που χάνει το χρώμα του, ακόμα και στο φως της μέρας. Ροζ είναι η απόχρωση αυτής της ιστορίας – έρωτες που για να τους ζήσεις πρέπει να ονειρεύεσαι και σκιρτήματα γαλήνης, αδελφοσύνης και φιλίας.

  Έτσι, ο Rauf αναζητά το «ροζ», παντού. Εκείνα τα ροζ λουλούδια, είναι το σύμβολο της αντίστασης σ’έναν κόσμο που τείνει προοδευτικά προς το μαύρο, της επανάστασης των ευχών που δεν πραγματοποιούνται και του φωτός πίσω από τις ζωές που είναι ατελείς.

  • Miss Impossible, της Emilie Deleuze (Γαλλία)

  Σύνοψη: Κάποιοι θα έλεγαν ότι η Arurore ζει μια βαρετή ζωή. Όταν όμως είσαι ένα 13χρονο κορίτσι και όπως εκείνη, κοιτάς με ασυμβίβαστη ματιά τ’αγόρια, το σχολείο, την οικογένεια ή τους φίλους, η ζωή παίρνει τη μορφή ενός εύθυμου ψυχοδράματος.

  Ιδίως όταν έχεις έναν καινούριο καθηγητή Γαλλικών, όταν σε απειλούν ότι θα σε στείλουν σε οικοτροφείο, όταν ερωτεύεσαι αλλεπάλληλα κι όταν έχεις την τρελη ιδέα ν’ανέβεις στη σκηνή μ’ένα συγκρότημα…

  Μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.500 μαθητές από όλη την Ευρώπη, την Κυριακή 8 Μαΐου, το Young Audience Award 2016 απονέμεται στην ταινία Miss Impossible, της  Emilie Deleuze (Γαλλία), με πρωταγωνίστρια την ατίθαση και ασυμβίβαστη Aurore (Lena Magnien).

 • Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2015

  Νεανική ενέργεια, σινεφίλ διάθεση και πολλά χαμόγελα σφράγισαν την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού (YoungAudienceAward), αυτής της ξεχωριστής κινηματογραφικής πανευρωπαϊκής γιορτής που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 3 Μαΐου 2015. Νεαροί θεατές ηλικίας από 12 έως 14 ετών από 25 ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, ψήφισαν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιες ταινίες και ανέδειξαν το νικητή του φετινού βραβείου: το φιλμ «TheInvisibleBoy» / «Ilragazzoinvisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες / Gabriele Salvatores (Ιταλία).

  Η ταινία, μια εύστοχη και μοντέρνα σπουδή της εφηβικής ψυχοσύνθεσης, αφηγείται την ιστορία ενός αλλιώτικου υπερήρωα: του 13χρονου Μικέλε, ο οποίος μια μέρα ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Ο σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στην τελετή απονομής του Βραβείου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην εφηβεία, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια ηλικία συχνά επώδυνη αλλά και ευχάριστη, σίγουρα όμως πάντοτε μυστηριώδη».

  Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, έπειτα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τηΣτέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, και με την υποστήριξη τουOTETV, Μέγα Χορηγού της ΕΑΚ.

  Έτσι, την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, οι νεαροί Έλληνες σινεφίλ έζησαν μια μοναδική ολοήμερη κινηματογραφική εμπειρία στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (EuropeanYoungAudienceFilmDay). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση με ένα σύντομο χαιρετισμό, και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι προβολές των τριών ταινιών που ήταν φέτος υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού: «YoureUglyToo», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαρκ Νούναν / Mark Noonan (Ιρλανδία), «MySkinnySister» / «Min lilla syster», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σάνα Λένκεν / Sanna Lenken (Σουηδία- Γερμανία) και «TheInvisibleBoy» / «Il ragazzo invisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες / Gabriele Salvatores (Ιταλία). Στο τέλος κάθε προβολής, οι νεαροί θεατές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πιο συγκεκριμένα με τους σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Πέτρο Σεβαστίκογλου και Αλέξη Καρδαρά. Κατόπιν, αφού ολοκληρώθηκαν οι προβολές, οι νεαροί θεατές ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία, δίνοντας το προβάδισμα στο φιλμ «The Invisible Boy», που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους. Με αυτό τον τρόπο, διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα, μαζί με συνομηλίκους τους από τις υπόλοιπες 24 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ίδια διαδικασία ταυτόχρονα.

  Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Έρφουρτ της Γερμανίας και μεταδόθηκε ζωντανά στο yaa.europeanfilmawards.eu, την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού (fb: facebook/europeanfilmawards). Το παρών έδωσαν οι σκηνοθέτες Σάνα Λένκεν («My Skinny Sister») και Μαρκ Νούναν («You’re Ugly Too), καθώς και ο σεναριογράφος του «The Invisible Boy», Στέφανο Σάρντο, ο οποίος παρέλαβε το Βραβείο αντί του σκηνοθέτη Γκαμπριέλε Σαλβατόρες. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ή σύνδεση μέσω Skype, οι εκπρόσωποι των κριτικών επιτροπών κάθε πόλης ανακοίνωσαν διαδοχικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού για την επόμενη χρονιά.

  Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού δίνει την ευκαιρία στους νέους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό γεγονός που συμβαίνει ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις ανά την ήπειρο, να εκφράσουν ως μέλη κριτικής επιτροπής τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτιμήσεις τους, και βεβαίως να ανακαλύψουν μέσα από τις ταινίες, ιστορίες, ανθρώπους, κουλτούρες και κοινωνίες της Ευρώπης.

  Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον κινηματογράφο και την ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της.

  ToΕυρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού

  Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, το οποίο αφορά σε ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται σε νεανικά κοινά 12 έως 14 ετών, απονεμήθηκε φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί επίσημη κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία που μετρούν ήδη 27 χρόνια ζωής. Πέρυσι, οι νεαροί θεατές είχαν απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην ταινία «Regret!» του Ολλανδού σκηνοθέτη Ντέιβ Σραμ/Dave Schram, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. To 2013 το Βραβείο απέσπασε η ταινία «The Zig-Zag Kid» του Βέλγου σκηνοθέτη Βίνσεντ Μπαλ/Vincent Bal, ενώ την ίδια χρονιά μάλιστα, ήταν υποψήφιος και ο Γάλλος δημιουργός Πατρίς Λεκόντ/Patrice Leconte με την ταινία του «Μπουτίκ για αυτόχειρες». To 2012 το Βραβείο απονεμήθηκε στην πολυβραβευμένη ταινία «Το αγόρι με την καλιακούδα» / «Kauwboy» του Ολλανδού σκηνοθέτη Μπάουντεβαϊν Κόολε /Boudewijn Koole.

  Οι 25 ευρωπαϊκές πόλεις

  Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού προβλήθηκαν σε θεατές ηλικίας 12 έως 14 ετών, σε 25 πόλεις της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στις εξής: Άαλμποργκ (Δανία), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Αθήνα (Ελλάδα), Βαρκελώνη (Ισπανία), Βελιγράδι (Σερβία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), Έρφουρτ (Γερμανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Ίζολα (Σλοβενία), Κίεβο (Ουκρανία), Λονδίνο (Μεγ. Βρετανία), Μάλμε (Σουηδία), Πρίζρεν (Κόσοβο), Ρίγα (Λετονία), Σκόπια (ΠΓΔΜ), Σόφια (Βουλγαρία), Ταλίν (Εστονία), Τμπιλίσι (Γεωργία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Τορίνο (Ιταλία), Βαλέτα (Μάλτα), Βρότσλαβ (Πολωνία) και Ζάγκεμπ (Κροατία).

   Οι Υποψήφιες Ταινίες:

  «The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile»

  Σενάριο – σκηνοθεσία:  Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, Φαντασίας, 100’, Ιταλία.
  Ηθοποιοί: Valeria Golino (Giovanna), Fabrizio Bentivoglio (Basili), Ksenia Rappoport (Yelena), Christo Jivkov (Andreij), Ludovico Girardello (Michele), Noa Zatta (Stella)

  Σύνοψη:
  O 13χρονος Μικέλε ζει σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Ιταλίας. Κανείς δεν θα έλεγε ότι στο σχολείο είναι ο δημοφιλής, ο καλύτερος μαθητής ή ο πρώτος αθλητής. Κατά βάθος, όμως, ούτε και τον ίδιο τον νοιάζει. Θα του έφτανε μόνο να του έδινε λίγη σημασία η Στέλλα, το κορίτσι που του αρέσει. Όμως κάτι του λέει ότι εκείνη αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του. Μια μέρα, ωστόσο, η μονοτονία του Μικέλε διαταράσσεται από ένα ασύλληπτο γεγονός: ο Μικέλε κοιτάζεται στον καθρέφτη και ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Η πιο απίστευτη περιπέτεια της ζωής του μόλις ξεκίνησε.

  «My Skinny Sister» / «Min lilla syster»

  Σενάριο, σκηνοθεσία: Σάνα Λένκεν / Sanna Lenken, Δράμα, 95’, Σουηδία- Γερμανία.
  Ηθοποιοί: Rebecka Josephson (Stella), Amy Deasismont (Katja), Annika Hallin (Karin), Henrik Norlén (Lasse), Maxim Mehmet (Jacob)

  Σύνοψη:
  Μπαίνοντας στο θαυμαστό κόσμο της εφηβείας, η Στέλλα ανακαλύπτει ότι η μεγαλύτερη αδελφή και πρότυπό της, Κάτια, αντιμετωπίζει σοβαρή διατροφική διαταραχή, την οποία κρατά κρυφή από τους άλλους. Η αρρώστεια της κοπέλας σύντομα κλονίζει την οικογένεια. Μια ιστορία για τη ζήλεια, την αγάπη και την προδοσία, αποτυπωμένη με ζεστασιά, αιχμηρότητα και χιούμορ.

  «Youre Ugly Too»

  Σενάριο, σκηνοθεσία: Μαρκ Νούναν / Mark Noonan, Δραμεντί, 78’, Ιρλανδία.
  Ηθοποιοί: Aldan Gillen (Will), Lauren Kinsella (Stacey), George Pistereanu (Tibor), Erika Sainte (Emilie)

  Σύνοψη:
  Ο Γουίλ βγαίνει από τη φυλακή προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα της 11χρονης ανιψιάς του Στέισι, μετά τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της. Ενώ οι δυο τους περιπλανιούνται στην ιρλανδική ύπαιθρο, προσπαθώντας να γίνουν οικογένεια, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από εμπόδια: Η Στέισι δεν γίνεται δεκτή στο νέο της σχολείο επειδή πρόσφατα παρουσίασε ναρκοληψία, ο Γουίλ βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στο να παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισής του, ενώ οι απόπειρές του να λειτουργήσει ως πατρική φιγούρα για την Στέισι είναι καταστροφικές… Κι ενώ το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο, πρέπει να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν μαζί στη ζωή τους.