...
...
 • Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2017

   

  Το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, απονεμήθηκε στην ταινία «Βερολίνο, Αντίο», του Φατίχ Ακίν (Γερμανία). Ένα road movie ενηλικίωσης, βασισμένο στο μυθιστόρημα «Tschick» του Wolfgang Herrndorf.

  Πάνω από 2.000 νέοι και νέες, μεταξύ 12 και 14 ετών, από 31 χώρες της Ευρώπης, παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες και ψήφισαν για την ανάδειξη του βραβείου. Η τελετή απονομής, πραγματοποιήθηκε στο Έρφουρτ της Γερμανίας, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, την Κυριακή, 7  Μαΐου.

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σε συνεργασία με γυμνάσια της πόλης και τα Village Cinemas, διοργάνωσε τις προβολές των ταινιών στην Αθήνα. Τα παιδιά παρακολούθησαν τις υποψήφιες ταινίες και στη συνέχεια ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ζωηρή συζήτηση, με τους Παναγιώτη Φαφούτη, Χρίστο Γεωργίου και Γιάννη Ζιόγκα. Έχοντας τον ρόλο της κριτικής επιτροπής, τα παιδιά ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία και παρουσίασαν τα Ελληνικά αποτελέσματα σε βίντεο, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, μαζί με τα αντίστοιχα βίντεο των άλλων 30 χωρών.

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου θέλει να ευχαριστήσει την COSMOTE TV, Μέγα Χορηγό, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση για την υποστήριξη και τα Village Cinemas @ The Mall Athens και το Νεανικό Πλάνο για την άψογη συνεργασία.

  Η Κινηματογραφική Ημέρα Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day), εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΑΚ, που με χαρά συστήνει στους νεαρούς κινηματογραφόφιλους το Ευρωπαϊκό σινεμά και όσα αυτό πρεσβεύει.

   

  Οι τρεις υποψήφιες ταινίες, ήταν:

  • Goodbye Berlin / Βερολίνο, Αντίο, του Fatih Akin (Γερμανία)

  Σύνοψη: Ο δεκατετράχρονος Μάικ (Tristan Göbel) προέρχεται από μία πλούσια μεγαλοαστική οικογένεια του Βερολίνου. Η μητέρα του είναι αλκοολική και βρίσκεται σε κέντρο αποτοξίνωσης, ενώ ο πατέρας του περνά τις διακοπές του με την γραμματέα του. Ο καινούργιος του συμμαθητής o Τσικ, έχει καταγωγή από τη Ρωσία. Οι δύο φίλοι αποφασίζουν να πάνε διακοπές μαζί, μ’ ένα κλεμμένο αυτοκίνητο. Και κάπως έτσι, ξεκινά η απότομη ενηλικίωση των ηρώων μας, μαζί με τα πρώτα σκιρτήματα του έρωτα.

  • The Girl down Loch Änzi, της Alice Schmid (Ελβετία)

  Σύνοψη: Η 12χρονη Λώρα μεγαλώνει σε μια αγροτική οικογένεια σε ένα απομακρυσμένο αγρόκτημα στα ελβετικά βουνά μεταξύ των πόλεων της Βέρνης και της Λουκέρνης. Γράφει στο μυστικό ημερολόγιο του υπολογιστή της όλα τα όνειρα και τους φόβους της. Πολλές από τις φαντασιώσεις της επικεντρώνονται γύρω από το Loch Anzi, μια βαθιά βραχώδη άβυσσο ένα πέπλο μυστηρίου, όπου ακόμη και οι μεγάλοι δεν τολμούν να πάνε. Η άφιξη ενός νεαρού αγοριού στην πόλη της κάνει την  Λώρα να ξεπεράσει σταδιακά τους φόβους και την απομόνωση της.

  • My Life as a Zucchini, του Claude Barras (Ελβετία/Γαλλία)

  Σύνοψη: Μετά τον ξαφνικό θάνατο της μητέρας του, ο Zucchini γίνεται φίλος με έναν αστυνομικό, τον Ρέιμοντ, ο οποίος τον συνοδεύει στο νέο του οικοτροφείο, γεμάτο με άλλα ορφανά την ηλικία του. Στην αρχή, αγωνίζεται να βρει τη θέση του σε αυτό το σκληρό και εχθρικό περιβάλλον, αλλά με τη βοήθεια του Ρέιμοντ και των νεοαφιχθέντων φίλων του, ο Zucchini τελικά μαθαίνει να εμπιστεύεται και να αγαπάει, καθώς ψάχνει για μια νέα δική του οικογένεια.

 • Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2016

   

  Το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, απονεμήθηκε στην ταινία «Miss Impossible», της  Emilie Deleuze (Γαλλία), με πρωταγωνίστρια την ατίθαση και ασυμβίβαστη Aurore (Lena Magnien).

  Πάνω από 1.500 νέοι και νέες μεταξύ 12 και 14 ετών, από 25 χώρες της Ευρώπης, παρακολούθησαν τις τρεις υποψήφιες ταινίες και ψήφισαν για την ανάδειξη του βραβείου. Η τελετή απονομής, πραγματοποιήθηκε στο Έρφουρτ της Γερμανίας, από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου, την Κυριακή, 8  Μαΐου.

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), συμμετείχε για δεύτερη συνεχή χρονιά στην πανευρωπαϊκή αυτή διοργάνωση, σε συνεργασία με τα Village Cinemas @ The Mall, Athens.

  Μαθητές γυμνασίου από το 2ο Γυμνάσιο Γέρακα, το Μουσικό Γυμνάσιο Παλλήνης, τη Σχολή Μωραΐτη, το Κολλέγιο Αθηνών, το 8ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου και το ACS, αποτέλεσαν την Ελληνική κριτική επιτροπή.  Τα παιδιά παρακολούθησαν τις υποψήφιες ταινίες και στη συνέχεια συζήτησαν γι’αυτές με αυθορμητισμό αλλά και ωριμότητα, με τους σκηνοθέτες Χρίστο Γεωργίου, Ελίνα Ψύκου και Αλέξη Καρδαρά. Μετά τη μυστική ψηφοφορία και την καταμέτρηση των ψήφων, γυρίστηκε βίντεο με τα Ελληνικά αποτελέσματα, το οποίο προβλήθηκε κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής, μαζί με τα αντίστοιχα βίντεο των άλλων 24 χωρών.

  Η Κινηματογραφική Ημέρα Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (European Young Audience Film Day), εντάσσεται στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες της ΕΑΚ, που με χαρά συστήνει στους νεαρούς κινηματογραφόφιλους το Ευρωπαϊκό σινεμά και όσα αυτό πρεσβεύει.

   

  Οι τρεις υποψήφιες ταινίες, ήταν:

  • Girls Lost, της Alexandra-Therese Keining (Σουηδία)

  Σύνοψη: Η Kim, η Bella και η Momo, τρεις έφηβες που έχουν υποστεί μπούλινγκ, ψάχνουν να βρουν τους εαυτούς τους. Σ’ένα σκοτεινό περιβάλλον εφηβικής βίας, περιθωριοποίησης  και σεξουαλικής σύγχυσης, τα κορίτσια έχουν μόνο η μία την άλλη.

  Τα πράγματα ανατρέπονται όταν, στο αγαπημένο τους θερμοκήπιο, ανακαλύπτουν ένα περίεργο φυτό, που όταν το καταναλώνουν, μετατρέπονται σε αγόρια.

  Αρχικά, απολαμβάνουν τις χαρές αυτής της πρωτόγνωρης ελευθερίας, όμως σύντομα ανακαλύπτουν πως και για τα αγόρια, η ζωή δεν είναι ρόδινη. Η Momo και η Bella συνειδητοποιούν ότι είναι απλά ένα «προσωπείο». Για την Kim όμως, το να είναι αγόρι είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Της προσφέρει μια αίσθηση ταυτότητας.

   

  • Rauf, των Bariş Kaya και Soner Caner (Τουρκία)

  Σύνοψη: Στα 11 του, ο Rauf υποκύπτει σ’έναν μεγάλο, πλατωνικό έρωτα. Προσπαθεί να ευχαριστήσει το κορίτσι που αγαπάει, σ’έναν κόσμο που χάνει το χρώμα του, ακόμα και στο φως της μέρας. Ροζ είναι η απόχρωση αυτής της ιστορίας – έρωτες που για να τους ζήσεις πρέπει να ονειρεύεσαι και σκιρτήματα γαλήνης, αδελφοσύνης και φιλίας.

  Έτσι, ο Rauf αναζητά το «ροζ», παντού. Εκείνα τα ροζ λουλούδια, είναι το σύμβολο της αντίστασης σ’έναν κόσμο που τείνει προοδευτικά προς το μαύρο, της επανάστασης των ευχών που δεν πραγματοποιούνται και του φωτός πίσω από τις ζωές που είναι ατελείς.

   

  • Miss Impossible, της Emilie Deleuze (Γαλλία)

  Σύνοψη: Κάποιοι θα έλεγαν ότι η Arurore ζει μια βαρετή ζωή. Όταν όμως είσαι ένα 13χρονο κορίτσι και όπως εκείνη, κοιτάς με ασυμβίβαστη ματιά τ’αγόρια, το σχολείο, την οικογένεια ή τους φίλους, η ζωή παίρνει τη μορφή ενός εύθυμου ψυχοδράματος.

  Ιδίως όταν έχεις έναν καινούριο καθηγητή Γαλλικών, όταν σε απειλούν ότι θα σε στείλουν σε οικοτροφείο, όταν ερωτεύεσαι αλλεπάλληλα κι όταν έχεις την τρελη ιδέα ν’ανέβεις στη σκηνή μ’ένα συγκρότημα…

  Μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 1.500 μαθητές από όλη την Ευρώπη, την Κυριακή 8 Μαΐου, το Young Audience Award 2016 απονέμεται στην ταινία Miss Impossible, της  Emilie Deleuze (Γαλλία), με πρωταγωνίστρια την ατίθαση και ασυμβίβαστη Aurore (Lena Magnien).

 • Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού 2015

  Νεανική ενέργεια, σινεφίλ διάθεση και πολλά χαμόγελα σφράγισαν την απονομή του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού (YoungAudienceAward), αυτής της ξεχωριστής κινηματογραφικής πανευρωπαϊκής γιορτής που ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Κυριακή 3 Μαΐου 2015. Νεαροί θεατές ηλικίας από 12 έως 14 ετών από 25 ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Αθήνας, ψήφισαν ανάμεσα σε τρεις υποψήφιες ταινίες και ανέδειξαν το νικητή του φετινού βραβείου: το φιλμ «TheInvisibleBoy» / «Ilragazzoinvisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες / Gabriele Salvatores (Ιταλία).

  Η ταινία, μια εύστοχη και μοντέρνα σπουδή της εφηβικής ψυχοσύνθεσης, αφηγείται την ιστορία ενός αλλιώτικου υπερήρωα: του 13χρονου Μικέλε, ο οποίος μια μέρα ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Ο σκηνοθέτης Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του το οποίο προβλήθηκε στην τελετή απονομής του Βραβείου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην εφηβεία, χαρακτηρίζοντάς την ως «μια ηλικία συχνά επώδυνη αλλά και ευχάριστη, σίγουρα όμως πάντοτε μυστηριώδη».

  Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, έπειτα από πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, σε συνεργασία με τηΣτέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, και με την υποστήριξη τουOTETV, Μέγα Χορηγού της ΕΑΚ.

  Έτσι, την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, οι νεαροί Έλληνες σινεφίλ έζησαν μια μοναδική ολοήμερη κινηματογραφική εμπειρία στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στο πλαίσιο της Κινηματογραφικής Ημέρας Ευρωπαϊκού Νεανικού Κοινού (EuropeanYoungAudienceFilmDay). Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Βασίλης Κατσούφης, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση με ένα σύντομο χαιρετισμό, και αμέσως μετά ξεκίνησαν οι προβολές των τριών ταινιών που ήταν φέτος υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού: «YoureUglyToo», σε σενάριο και σκηνοθεσία του Μαρκ Νούναν / Mark Noonan (Ιρλανδία), «MySkinnySister» / «Min lilla syster», σε σενάριο και σκηνοθεσία της Σάνα Λένκεν / Sanna Lenken (Σουηδία- Γερμανία) και «TheInvisibleBoy» / «Il ragazzo invisibile», σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλε Σαλβατόρες / Gabriele Salvatores (Ιταλία). Στο τέλος κάθε προβολής, οι νεαροί θεατές είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με μέλη της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και πιο συγκεκριμένα με τους σκηνοθέτες Ελίνα Ψύκου, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο, Πέτρο Σεβαστίκογλου και Αλέξη Καρδαρά. Κατόπιν, αφού ολοκληρώθηκαν οι προβολές, οι νεαροί θεατές ψήφισαν την αγαπημένη τους ταινία, δίνοντας το προβάδισμα στο φιλμ «The Invisible Boy», που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους. Με αυτό τον τρόπο, διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα, μαζί με συνομηλίκους τους από τις υπόλοιπες 24 συμμετέχουσες ευρωπαϊκές πόλεις, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην ίδια διαδικασία ταυτόχρονα.

  Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στην πόλη Έρφουρτ της Γερμανίας και μεταδόθηκε ζωντανά στο yaa.europeanfilmawards.eu, την επίσημη ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Βραβείου Νεανικού Κοινού (fb: facebook/europeanfilmawards). Το παρών έδωσαν οι σκηνοθέτες Σάνα Λένκεν («My Skinny Sister») και Μαρκ Νούναν («You’re Ugly Too), καθώς και ο σεναριογράφος του «The Invisible Boy», Στέφανο Σάρντο, ο οποίος παρέλαβε το Βραβείο αντί του σκηνοθέτη Γκαμπριέλε Σαλβατόρες. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα ή σύνδεση μέσω Skype, οι εκπρόσωποι των κριτικών επιτροπών κάθε πόλης ανακοίνωσαν διαδοχικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας τους και ανανέωσαν το ραντεβού τους με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού για την επόμενη χρονιά.

  Μέσα από αυτή τη διαδικασία, το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού δίνει την ευκαιρία στους νέους θεατές να συμμετάσχουν σε ένα μοναδικό πανευρωπαϊκό γεγονός που συμβαίνει ταυτόχρονα σε διάφορες πόλεις ανά την ήπειρο, να εκφράσουν ως μέλη κριτικής επιτροπής τις απόψεις, τους προβληματισμούς και τις προτιμήσεις τους, και βεβαίως να ανακαλύψουν μέσα από τις ταινίες, ιστορίες, ανθρώπους, κουλτούρες και κοινωνίες της Ευρώπης.

  Η δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, καθώς και της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών, με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τον κινηματογράφο και την ενίσχυση του εξωστρεφούς χαρακτήρα της.

  ToΕυρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού

  Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, το οποίο αφορά σε ευρωπαϊκές ταινίες που απευθύνονται σε νεανικά κοινά 12 έως 14 ετών, απονεμήθηκε φέτος για τέταρτη συνεχή χρονιά από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου και αποτελεί επίσημη κατηγορία στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία που μετρούν ήδη 27 χρόνια ζωής. Πέρυσι, οι νεαροί θεατές είχαν απονείμει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού στην ταινία «Regret!» του Ολλανδού σκηνοθέτη Ντέιβ Σραμ/Dave Schram, η οποία είχε ως κεντρικό θέμα τον σχολικό εκφοβισμό. To 2013 το Βραβείο απέσπασε η ταινία «The Zig-Zag Kid» του Βέλγου σκηνοθέτη Βίνσεντ Μπαλ/Vincent Bal, ενώ την ίδια χρονιά μάλιστα, ήταν υποψήφιος και ο Γάλλος δημιουργός Πατρίς Λεκόντ/Patrice Leconte με την ταινία του «Μπουτίκ για αυτόχειρες». To 2012 το Βραβείο απονεμήθηκε στην πολυβραβευμένη ταινία «Το αγόρι με την καλιακούδα» / «Kauwboy» του Ολλανδού σκηνοθέτη Μπάουντεβαϊν Κόολε /Boudewijn Koole.

  Οι 25 ευρωπαϊκές πόλεις

  Οι τρεις υποψήφιες ταινίες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού προβλήθηκαν σε θεατές ηλικίας 12 έως 14 ετών, σε 25 πόλεις της Ευρώπης και πιο συγκεκριμένα στις εξής: Άαλμποργκ (Δανία), Άμστερνταμ (Ολλανδία), Αθήνα (Ελλάδα), Βαρκελώνη (Ισπανία), Βελιγράδι (Σερβία), Μπρατισλάβα (Σλοβακία), Βουδαπέστη (Ουγγαρία), Κλουζ-Ναπόκα (Ρουμανία), Έρφουρτ (Γερμανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Ίζολα (Σλοβενία), Κίεβο (Ουκρανία), Λονδίνο (Μεγ. Βρετανία), Μάλμε (Σουηδία), Πρίζρεν (Κόσοβο), Ρίγα (Λετονία), Σκόπια (ΠΓΔΜ), Σόφια (Βουλγαρία), Ταλίν (Εστονία), Τμπιλίσι (Γεωργία), Τελ Αβίβ (Ισραήλ), Τορίνο (Ιταλία), Βαλέτα (Μάλτα), Βρότσλαβ (Πολωνία) και Ζάγκεμπ (Κροατία).

   Οι Υποψήφιες Ταινίες:

  «The Invisible Boy» / «Il ragazzo invisibile»

  Σενάριο – σκηνοθεσία:  Γκαμπριέλε Σαλβατόρες, Φαντασίας, 100’, Ιταλία.
  Ηθοποιοί: Valeria Golino (Giovanna), Fabrizio Bentivoglio (Basili), Ksenia Rappoport (Yelena), Christo Jivkov (Andreij), Ludovico Girardello (Michele), Noa Zatta (Stella)

  Σύνοψη:
  O 13χρονος Μικέλε ζει σε μια ήσυχη παραλιακή πόλη της Ιταλίας. Κανείς δεν θα έλεγε ότι στο σχολείο είναι ο δημοφιλής, ο καλύτερος μαθητής ή ο πρώτος αθλητής. Κατά βάθος, όμως, ούτε και τον ίδιο τον νοιάζει. Θα του έφτανε μόνο να του έδινε λίγη σημασία η Στέλλα, το κορίτσι που του αρέσει. Όμως κάτι του λέει ότι εκείνη αγνοεί παντελώς την ύπαρξή του. Μια μέρα, ωστόσο, η μονοτονία του Μικέλε διαταράσσεται από ένα ασύλληπτο γεγονός: ο Μικέλε κοιτάζεται στον καθρέφτη και ανακαλύπτει ότι είναι αόρατος. Η πιο απίστευτη περιπέτεια της ζωής του μόλις ξεκίνησε.

  «My Skinny Sister» / «Min lilla syster»

  Σενάριο, σκηνοθεσία: Σάνα Λένκεν / Sanna Lenken, Δράμα, 95’, Σουηδία- Γερμανία.
  Ηθοποιοί: Rebecka Josephson (Stella), Amy Deasismont (Katja), Annika Hallin (Karin), Henrik Norlén (Lasse), Maxim Mehmet (Jacob)

  Σύνοψη:
  Μπαίνοντας στο θαυμαστό κόσμο της εφηβείας, η Στέλλα ανακαλύπτει ότι η μεγαλύτερη αδελφή και πρότυπό της, Κάτια, αντιμετωπίζει σοβαρή διατροφική διαταραχή, την οποία κρατά κρυφή από τους άλλους. Η αρρώστεια της κοπέλας σύντομα κλονίζει την οικογένεια. Μια ιστορία για τη ζήλεια, την αγάπη και την προδοσία, αποτυπωμένη με ζεστασιά, αιχμηρότητα και χιούμορ.

  «Youre Ugly Too»

  Σενάριο, σκηνοθεσία: Μαρκ Νούναν / Mark Noonan, Δραμεντί, 78’, Ιρλανδία.
  Ηθοποιοί: Aldan Gillen (Will), Lauren Kinsella (Stacey), George Pistereanu (Tibor), Erika Sainte (Emilie)

  Σύνοψη:
  Ο Γουίλ βγαίνει από τη φυλακή προκειμένου να αναλάβει τη φροντίδα της 11χρονης ανιψιάς του Στέισι, μετά τον πρόσφατο θάνατο της μητέρας της. Ενώ οι δυο τους περιπλανιούνται στην ιρλανδική ύπαιθρο, προσπαθώντας να γίνουν οικογένεια, έρχονται αντιμέτωποι με μια σειρά από εμπόδια: Η Στέισι δεν γίνεται δεκτή στο νέο της σχολείο επειδή πρόσφατα παρουσίασε ναρκοληψία, ο Γουίλ βρίσκεται ολοένα και πιο κοντά στο να παραβιάσει τους όρους αποφυλάκισής του, ενώ οι απόπειρές του να λειτουργήσει ως πατρική φιγούρα για την Στέισι είναι καταστροφικές… Κι ενώ το μέλλον τους διαγράφεται αβέβαιο, πρέπει να βρουν ένα τρόπο να προχωρήσουν μαζί στη ζωή τους.

...