...

 • Χρυσές Νύχτες 2023

  33 ταινίες, 30 Ακαδημίες Κινηματογράφου

  13 & 14 Οκτωβρίου

  στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, 10680, Αθήνα

  Είσοδος ελεύθερη, με σειρά προτεραιότητας

  Για 10η χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου υποδέχεται στην Αθήνα τις Χρυσές Νύχτες (Les Nuits en Or), μια πρωτοβουλία της γαλλικής Ακαδημίας των César που αναδεικνύει τις καλύτερες ταινίες μικρού μήκους της χρονιάς απ’ όλο τον κόσμο.

  Κάθε χρόνο, οι Ακαδημίες Κινηματογράφου παγκοσμίως ξεχωρίζουν μια ταινία μικρού μήκους ανά είδος, ανάμεσα στις παραγωγές της χώρας τους. Έτσι, προκύπτει μια μοναδική συλλογή βραβευμένων ταινιών που ταξιδεύει και προβάλλεται σε μεγάλες πόλεις του κόσμου, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από την Ισλανδία ως την Νότια Αφρική, από τη Βραζιλία ως την Ταϊβάν, από τα César στα Oscar, τα Bafta, τα Goya και τα Ίρις, οι Χρυσές Νύχτες προσκαλούν τους θεατές σε  έναν κινηματογραφικό γύρο του κόσμου, ενώ παράλληλα αποτελούν μια υπέροχη ευκαιρία για όλες τις Ακαδημίες Κινηματογράφου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της διεθνούς κινηματογραφικής ποικιλομορφίας και να συμμετέχουν, η κάθε μία με τον τρόπο της, σε έναν διεθνή διάλογο μεταξύ πολιτισμών.

  Στην Αθήνα, οι προβολές πραγματοποιούνται στο  Auditorium Theo Angelopoulos του Γαλλικού Ινστιτούτου, με την υποστήριξη των Φίλων της ΕΑΚ: Finos Film,  Filmiki, Foss Productions, Boo Productions, TopCut-Modiano και Authorwave. Τους ευχαριστούμε!

  ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 • Χρυσές Νύχτες 2022

  36 σκηνοθέτες, 35 ταινίες, 30 χώρες

  14 & 15 Οκτωβρίου

  στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31, 10680, Αθήνα

  Είσοδος ελεύθερη 

  Διαδικτυακή κράτηση θέσεων στο ifg.eventbrite.com

  Για 9η χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου υποδέχεται στην Αθήνα τις Χρυσές Νύχτες, μια πρωτοβουλία της γαλλικής Ακαδημίας των César για την ανάδειξη των καλύτερων μικρού μήκους ταινιών της χρονιάς απ’ όλο τον κόσμο.

  Κάθε χρόνο περισσότερες από 30 Ακαδημίες Κινηματογράφου παγκοσμίως ξεχωρίζουν μία ταινία μικρού μήκους ανάμεσα στις παραγωγές της χώρας τους. Αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα βραβευμένων ταινιών που ταξιδεύει σε μεγάλες πόλεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από την Ισλανδία ως την Νότιο Κορέα, από τη Βραζιλία ως τη Νότιο Αφρική, από τα César στα Oscar, τα Bafta, τα Goya και τα Ίρις, οι Χρυσές Νύχτες προσκαλούν τους θεατές σε  ένα μικρού μήκους ταξίδι στο σινεμά και τον κόσμο, ενώ παράλληλα αποτελούν μια υπέροχη ευκαιρία για όλες τις Ακαδημίες Κινηματογράφου να συμβάλλουν στην ενίσχυση της διεθνούς κινηματογραφικής ποικιλομορφίας και να συμμετέχουν, η κάθε μία με τον τρόπο της, σε έναν διεθνή διάλογο μεταξύ πολιτισμών.

  Στην Αθήνα, οι προβολές πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Φίλων της ΕΑΚ: Finos Film, Boo Productions, Filmiki, Foss Productions και TopCut-Modiano. Τους ευχαριστούμε.

  * Η ηλεκτρονική κράτηση θέσεων ξεκινά την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου, στις 09:00 στο ifg.eventbrite.com. Οι κρατημένες θέσεις θα αποδεσμεύονται 15 λεπτά πριν την έναρξη της κάθε προβολής.

  * Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην πρωτότυπη εκδοχή τους με ελληνικούς υπότιτλους

  ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  Κρατήσεις Θέσεων:

  Παρασκευή 14 Οκτωβρίου

  Μέρος 1: https://www.eventbrite.com/e/432871047957

  Μέρος 2: https://www.eventbrite.com/e/432947917877

  Μέρος 3: https://www.eventbrite.com/e/432960706127

  Σάββατο 15 Οκτωβρίου

  Μέρος 4: https://www.eventbrite.com/e/432966744187

  Μέρος 5: https://www.eventbrite.com/e/432969422197

  Μέρος 6: https://www.eventbrite.com/e/432970786277

 • Χρυσές Νύχτες 2021

  33 ταινίες, 39 σκηνοθέτες, 30 χώρες

  Για 8η χρονιά η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου υποδέχεται στην Αθήνα τις Χρυσές Νύχτες, μια πρωτοβουλία της γαλλικής Ακαδημίας των César για την ανάδειξη των καλύτερων μικρού μήκους ταινιών της χρονιάς απ’ όλο τον κόσμο.

  Κάθε χρόνο περισσότερες από 30 Ακαδημίες Κινηματογράφου παγκοσμίως ξεχωρίζουν μία ταινία μικρού μήκους ανάμεσα στις παραγωγές της χώρας τους. Αποτέλεσμα είναι ένα μοναδικό πρόγραμμα βραβευμένων ταινιών που ταξιδεύει σε μεγάλες πόλεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Από την Ισλανδία ως την Νότιο Κορέα, από τη Βραζιλία ως τη Νότιο Αφρική, από τα César στα Oscar, τα Bafta, τα Goya και τα Ίρις, οι Χρυσές Νύχτες μας προσκαλούν σε ένα μικρού μήκους ταξίδι στο σινεμά και τον κόσμο.

  ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΩΡΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  Γενικές πληροφορίες

  *Οι κρατήσεις θέσεων ανοίγουν την παραμονή της κάθε προβολής, στις 09:00 το πρωί.

  Πρόγραμμα 1 https://www.eventbrite.com/e/185735709507
  Πρόγραμμα 2 https://www.eventbrite.com/e/185864494707
  Πρόγραμμα 3 https://www.eventbrite.com/e/185888556677
  Πρόγραμμα 4 https://www.eventbrite.com/e/185890652947

  * Όλες οι ταινίες προβάλλονται στην πρωτότυπη εκδοχή τους με υπότιτλους
  *Το Auditorium Theo Angelopoulos είναι μεικτός χώρος: με βάση τις τρέχουσες οδηγίες των ελληνικών αρχών η είσοδος επιτρέπεται μόνο σε κατόχους πιστοποιητικού εμβολιασμού, πιστοποιητικού νόσησης ή αρνητικού αποτελέσματος διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) το οποίο πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός 48 ωρών πριν την εκδήλωση.
  *Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου και καθ’όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
  *Για την είσοδο στο Γαλλικό Ινστιτούτο είναι απαραίτητη η επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου, καθώς και ο έλεγχος όλων των χειραποσκευών. Μπορεί να πραγματοποιηθεί θερμομέτρηση κατά την είσοδο.
  *Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος εφαρμόζει με σχολαστικό τρόπο τα μέτρα προστασίας και τήρησης αποστάσεων σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ.

 • Χρυσές Νύχτες 2020

  Οι καλύτερες μικρού μήκους ταινίες της χρονιάς, απ’όλο τον κόσμο

  31 σκηνοθέτες, 28 ταινίες, 25 χώρες

  Περισσότερες από 30 Ακαδημίες Κινηματογράφου απ’όλο τον κόσμο ξεχωρίζουν κάθε χρόνο μία μικρού μήκους ταινία από το σύνολο της εθνικής τους παραγωγής.

  Η Ακαδημία César θέλησε να αναδείξει την ύπαρξη αυτών των ταινιών στη Γαλλία και διεθνώς, μέσα από τις Χρυσές Νύχτες, μια εξαιρετική σειρά προβολών ταινιών μικρού μήκους, που έχουν βραβευθεί από τις Ακαδημίες των χωρών προέλευσης τους: César, Oscar, Bafta, Goya, Magritte, Ίρις …

  Οι καλύτερες μεταξύ των καλύτερων! Μια μοναδική συλλογή που με αφετηρία τη σκοτεινή αίθουσα, λειτουργεί ως ταξίδι στην διαφορετικότητα των πολιτισμών του κόσμου, και μας βοηθάει να ανακαλύψουμε ταλαντούχους και πολλά υποσχόμενους σκηνοθέτες!

  Οι Χρυσές Νύχτες, φιλοξενούμενες κάθε χρόνο από Ακαδημίες Κινηματογράφου όλου του κόσμου, ταξιδεύουν σε μεγάλες πόλεις: Παρίσι, Αθήνα, Βουκουρέστι, Λισαβόνα, Μαδρίτη, Μεξικό, Ρώμη, Βιέννη και πολλές άλλες!

  Πρόκειται για μια υπέροχη ευκαιρία για όλες τις Ακαδημίες Κινηματογράφου να εμπλακούν στην ενίσχυση της διεθνούς κινηματογραφικής ποικιλομορφίας και να συμμετέχουν, η κάθε μία με τον τρόπο της, σ’έναν διεθνή διάλογο μεταξύ πολιτισμών.

  Στην Αθήνα, οι προβολές θα φιλοξενηθούν από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, στις 29 & 30 Οκτωβρίου.
  Σας περιμένουμε στο auditorium Theo Angelopoulos, για ένα μαγικό ταξίδι σε όλο τον κόσμο, μέσα από την μεγάλη οθόνη!


 • Χρυσές Νύχτες 2019

  Οι 35 καλύτερες μικρού μήκους ταινίες της χρονιάς, απ’όλο τον κόσμο

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, φιλοξενεί στην Αθήνα για 6η συνεχή χρονιά, τις Χρυσές Νύχτες. Φέτος, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Ιουνίου, στον κινηματογράφο Άστορ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

  Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ακαδημίας των Cesar (Γαλλία) και διοργανώνεται σε συνεργασία με Ακαδημίες Κινηματογράφου όλου του κόσμου: Ένα μοναδικό πρόγραμμα προβολών, με 35 διεθνείς Ταινίες Μικρού Μήκους, οι οποίες  βραβεύθηκαν τη χρονιά που πέρασε, από τις Εθνικές Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών προέλευσης τους (Oscar, César, Goya, BAFTA, Ίρις, κλπ).

  Μέσα από τις ταινίες που θα προβληθούν, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν έναν κινηματογραφικό γύρο του κόσμου. Να έρθουν σε επαφή με εικόνες, ήχους, χαρακτήρες και ιστορίες από γνώριμες ή μακρινές κουλτούρες και φυσικά να ανακαλύψουν πολλούς και διαφορετικούς τρόπους κινηματογραφικής αφήγησης. Ταινίες από τις ΗΠΑ ως την  Ταϊβάν και από τη Νότια Αφρική ως τη Σουηδία, θα προβληθούν συγκεντρωμένες, σ’ένα διήμερο με ελεύθερη είσοδο.

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, με την υποστήριξη της Foss Productions, σας προσκαλούν στις 13 και 14 Ιουνίου, στον κινηματογράφο Άστορ (ώρες προβολών 17.45 – 00.00) να παρακολουθήσετε ό,τι καλύτερο παρουσίασε φέτος η 7η Τέχνη σε παγκόσμιο επίπεδο, στην πιο έντονη και σύντομη μορφή έκφρασής της και να  γνωρίσετε τους δημιουργούς του σινεμά του Αύριο.

 • Πανόραμα Χρυσές Νύχτες 2018

   34 ταινίες, 35 σκηνοθέτες, προβολές σε 16 πόλεις του κόσμου

  Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, το 5ο Πανόραμα, Χρυσές Νύχτες, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ) σε συνεργασία με την Ακαδημία César και την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Γαλλικού Ινστιτούτου.

  Το κοινό, που γέμισε και φέτος τον κινηματογράφο Άστορ στις 7 & 8 Ιουνίου, είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει έναν κινηματογραφικό γύρο του κόσμου, μέσα από 34 διεθνείς μικρού μήκους ταινίες, βραβευμένες τη χρονιά που πέρασε, από τις Ακαδημίες των χωρών προέλευσης τους. Μια υπέροχη εναλλαγή εικόνων, ήχων και ιστοριών από τις 5 ηπείρους, μας έφερε σε επαφή με γνώριμες ή μακρινές κουλτούρες και διαφορετικά κινηματογραφικά στυλ, μ’έναν άμεσο, βιωματικό τρόπο που μόνο το σινεμά μπορεί να προσφέρει.

  Παράλληλα, οι 35 σκηνοθέτες – δημιουργοί των ταινιών, βρέθηκαν στην Αθήνα από τις 8 ως τις 10 Ιουνίου, φιλοξενούμενοι της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Την πρώτη μέρα της επίσκεψής τους, η Κόρα Καρβούνη, εκ μέρους της ΕΑΚ, τους καλωσρόρισε επισήμως στον κινηματογράφο Άστορ, όπου παρουσιάστηκαν στο κοινό και δέχτηκαν πολλά συγχαρητήρια και χειροκροτήματα.

  Κατά την παραμονή τους, ξεναγήθηκαν στα αξιοθέατα της πόλης, ενώ είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με επαγγελματίες του ελληνικού κινηματογραφικού χώρου (φεστιβάλ, εταιρίες παραγωγής, κτλ) και να συζητήσουν τα επόμενα project τους, στοχεύοντας σε πιθανές συνεργασίες.

  Παρακολούθησαν επίσης, σε ειδική προβολή, την ταινία «Ο Γιος της Σοφίας», που απέσπασε πρόσφατα το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας της ΕΑΚ. Η σκηνοθέτις, Ελίνα Ψύκου, δέχθηκε αυτοπροσώπως τα συγχαρητήρια τους και απάντησε στις πολλές ερωτήσεις τους για την ταινία και το ελληνικό σινεμά.

  Οι προβολές που αποτελούν το Πανόραμα, Χρυσές Νύχτες, πραγματοποιήθηκαν φέτος χάρη στη συνεργασία 11 Ακαδημιών Κινηματογράφου, σε 16 μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου, ενώ οι 35 σκηνοθέτες, ταξίδεψαν όπως κάθε χρόνο στη Ρώμη, την Αθήνα και το Παρίσι, γνωρίζοντας από κοντά τις πρωτεύουσες του Ευρωπαϊκού νότου και κάνοντας επαγγελματικές επαφές.

  Ευχαριστούμε θερμά το κοινό που τίμησε και πάλι με την παρουσία του την εκδήλωση, την Ακαδημία César για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης και τους υποστηρικτές μας, που με γενναιοδωρία έκαναν τις Χρυσές Νύχτες ακόμα πιο λαμπερές.

 • Πανόραμα Χρυσές Νύχτες 2017

   33 ταινίες, 39 σκηνοθέτες, προβολές σε 9 πρωτεύουσες

  Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το Πανόραμα, Χρυσές Νύχτες, που διοργανώθηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου (ΕΑΚ), σε συνεργασία με την Ακαδημία César.  Οι Χρυσές Νύχτες πραγματοποιήθηκαν για τέταρτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, με την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, του Γαλλικού Ινστιτούτου και φυσικά της COSMOTE TV, μέγα χορηγού της ΕΑΚ, ενώ χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν ο Alpha.

  Το κοινό που γέμισε τον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, είχε την ευκαιρία να απολαύσει δωρεάν, ένα μοναδικό, διεθνές κινηματογραφικό ταξίδι, στις 6 & 7 Ιουνίου, αποτελούμενο από 33 Ταινίες Μικρού Μήκους, βραβευμένες τη χρονιά που πέρασε, από Ακαδημίες Κινηματογράφου όλου του κόσμου (Oscar, César, Goya, BAFTA, κλπ). Οι προβολές είναι μια ιδανική ευκαιρία για το κοινό, να παρακολουθήσει συγκεντρωμένη, μια υπέροχη ποικιλία τρόπων κινηματογραφικής αφήγησης και να ανακαλύψει εικόνες από όλο τον κόσμο.  Είναι επίσης, μια μοναδική περίσταση για τις Εθνικές Ακαδημίες, να συμμετέχουν η κάθε μία με τον τρόπο της, σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο και να έρθουν σε επαφή μέσα από αυτή τη συνεργασία, προωθώντας την κινηματογραφική ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας.

  Εικοσιεννέα από τους βραβευμένους σκηνοθέτες των ταινιών, βρέθηκαν στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου, φιλοξενούμενοι της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά την πολιτιστική ιστορία αλλά και τη σύγχρονη κουλτούρα της πόλης.

  Παρακολούθησαν επίσης σε ειδική προβολή, το Suntan, που τιμήθηκε πρόσφατα με το Βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας, της ΕΑΚ. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, καθώς και η πρωταγωνίστρια Έλλη Τρίγγου, ήταν εκεί για να απαντήσουν σε ενθουσιώδεις ερωτήσεις, ενώ την επόμενη μέρα η διεθνής ομάδα σκηνοθετών γνώρισε από κοντά και τον βραβευμένο πρωταγωνιστή της ταινίας, Μάκη Παπαδημητρίου, που δέχθηκε βροχή συγχαρητηρίων για την ερμηνεία του.

  Αποκορύφωμα της επίσκεψής των 29 σκηνοθετών, ήταν η παρουσία τους στον κινηματογράφο Άστορ, όπου συστήθηκαν με λίγα λόγια στο Ελληνικό κοινό, αφού τους καλωσόρισε εκ μέρους της ΕΑΚ, ο σκηνοθέτης και Αντιπρόεδρος του ΔΣ, Χρίστος Γεωργίου.  Το θερμό χειροκρότημα που έλαβαν, ήταν η καλύτερη απόδειξη για την ποιότητα και την απήχηση των ταινιών τους.

  Οι σκηνοθέτες αναχώρησαν, με τις καλύτερες εντυπώσεις από την Αθήνα, για την Ρώμη, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού τους, με τελικό προορισμό το Παρίσι όπου και θα ολοκληρωθεί η περιοδεία της εκδήλωσης.

  Το Πανόραμα, Χρυσές Νύχτες είναι μια πρωτοβουλία της Ακαδημίας César και φέτος πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με 9 Ακαδημίες Κινηματογράφου της Ευρώπης. Είναι μια χρυσή ευκαιρία να προωθηθούν οι Ταινίες Μικρού Μήκους, οι οποίες δεν είναι μόνο μέσο εκπαίδευσης και άσκησης νέων κινηματογραφιστών, αλλά αποτελούν ένα ιδιαίτερο είδος κινηματογραφικής αφήγησης στην πιο έντονη και σύντομη μορφή έκφρασης της.

 • Πανόραμα Χρυσές Νύχτες 2016

  33 Ταινίες, 32 Χώρες, 37 Σκηνοθέτες

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, διοργανώνει για τρίτη συνεχή χρονιά στην Αθήνα, το Πανόραμα Χρυσές Νύχτες, που θα φιλοξενηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, στις 7 και 8 Ιουνίου, 2016, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

  Ένα εξαιρετικό πρόγραμμα προβολών, με Ταινίες Μικρού Μήκους από όλο τον κόσμο, οι οποίες  βραβεύθηκαν τη χρονιά που πέρασε, από τις εθνικές ακαδημίες κινηματογράφου των χωρών προέλευσης τους (Oscar, César, Goya, BAFTA, Ίρις, κλπ).

  Το Πανόραμα, είναι μια πρωτοβουλία της  Ακαδημίας César και φιλοξενείται απο 10 Ακαδημίες Κινηματογράφου, σε διάφορες πρωτεύουσες: Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο, Μαδρίτη, Στοκχόλμη, Λισαβώνα, Αθήνα, Ρώμη, Παρίσι και από φέτος Βιέννη και Μόντρεαλ!

  Αποτελεί ιδανική ευκαιρία για το κοινό, να παρακολουθήσει συγκεντρωμένη, μια υπέροχη ποικιλία τρόπων κινηματογραφικής αφήγησης και να ανακαλύψει εικόνες, ιδέες και κουλτούρες από όλο τον κόσμο.  Είναι επίσης, μια μοναδική περίσταση για τις Εθνικές Ακαδημίες, να έρθουν σε επαφή μέσα από αυτή τη συνεργασία, φωτίζοντας την κινηματογραφική ιδιαιτερότητα της κάθε χώρας και συμμετέχοντας η κάθε μία με τον τρόπο της, σε έναν διαπολιτισμικό διάλογο.

  Η Αθήνα, η Ρώμη και το Παρίσι, αποτελούν τους φετινούς προορισμούς των βραβευμένων σκηνοθετών, οι οποίοι συνοδεύουν τις ταινίες τους και έρχονται σε επαφή με το κοινό και την κινηματογραφική κοινότητα της κάθε χώρας.

  Κατά τη διάρκεια της διαμονής τους, θα δημιουργήσουν μικρά φιλμάκια σε εμβληματικές κτιριακές εγκαταστάσεις της Αθήνας, των οποίων η διατήρηση και επανάχρηση, δίνει τον τόνο στη σύγχρονη πολιτιστική ζωή της πόλης. Η κινηματογραφική αυτή γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ)  και το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ).

  Το Πανόραμα, αλλά και το Ελληνικό μέρος της περιοδείας των σκηνοθετών, γίνεται πραγματικότητα με την αρωγή του OTE TV, μέγα χορηγού της ΕΑΚ, την ένθερμη υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και τη γενναιόδωρη συνεργασία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) του Γαλλικού Ινστιτούτου, της ARCTOS και της RentPhotoVideo. Χορηγός επικοινωνίας, η τηλεόραση του Alpha.

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, σας προσκαλεί στις 7 και 8 Ιουνίου, να παρακολουθήσετε ό,τι καλύτερο παρουσίασε παγκοσμίως φέτος η 7η Τέχνη, στην πιο έντονη και σύντομη μορφή έκφρασης της και να  γνωρίσετε από κοντά τους δημιουργούς του σινεμά του Αύριο.

 • Πανόραμα Χρυσές Νύχτες 2015

  Η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, φιλοξενεί για δεύτερη συνεχή χρονιά το Panorama Les Nuits en Or, που διοργανώνεται από την Γαλλική Ακαδημία Κινηματογράφου, στηρίζοντας και προωθώντας την Ταινία Μικρού Μήκους, η οποία δεν είναι μόνο μέσο εκπαίδευσης και άσκησης νέων κινηματογραφιστών, αλλά αποτελεί ένα ιδιαίτερο και αυθύπαρκτο είδος κινηματογραφικής αφήγησης.

  Οι 32 καλύτερες, διεθνείς ταινίες μικρού μήκους της περασμένης χρονιάς, θα προβληθούν στην Αθήνα, σε μια διήμερη ανταλλαγή οπτικοακουστικών μηνυμάτων απ’ όλο τον κόσμο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.Οι ταινίες έχουν βραβευθεί από τις εθνικές Ακαδημίες Κινηματογράφου των χωρών προέλευσης τους και όλες μαζί αποτελούν ένα εξαιρετικο δείγμα της περσινής παγκόσμιας κινηματογραφικής παραγωγής.

  Στις προβολές θα παρίστανται οι σκηνοθέτες των ταινιών, που θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά Έλληνες συναδέλφους τους και σινεφίλ. Οι 35 ξένοι σκηνοθέτες, θα φιλοξενηθούν από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, αλλά και τις Ακαδημίες της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, με στόχο να δημιουργηθούν ολιγόλεπτα φιλμ για την κάθε πρωτεύουσα, σύμφωνα με τη ματιά και την έμπνευση του κάθε σκηνοθέτη.

  Το πρόγραμμα του Πανοράματος Χρυσές Νύχτες, θα προβληθεί σε 9 Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε συνεργασία με τις εθνικές Ακαδημίες Κινηματογράφου. Στην Αθήνα, οι προβολές θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 και την Τρίτη 9 Ιουνίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών.

 • Πανόραμα Χρυσές Νύχτες, 2014

  Η Ακαδημία César και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, παρουσιάζουν στο ελληνικό κοινό, τις Καλύτερες, Διεθνείς, Μικρού Μήκους Ταινίες της Χρονιάς, στα πλαίσια της εκδήλωσης Πανόραμα, Χρυσές Νύχτες (Les Nuits en Or).

  Η προβολή θα φιλοξενηθεί στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα), την Τρίτη, 10 Ιουνίου, στις 8:30μμ και η είσοδος είναι δωρεάν.

  Η ετήσια διοργάνωση του Πανοράματος, περιλαμβάνει την επιλογή μερικών από τις καλύτερες διεθνείς τανίες μικρού μήκους, που βραβεύτηκαν από τις εθνικές ακαδημίες των χωρών προέλευσης τους και την προβολή τους σε πόλεις της Γαλλίας, του Καναδά και σε πρωτεύουσες της Ευρώπης.

  Φέτος, για πρώτη χρονιά, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου συμμετέχει στην εκδήλωση, υποδεχόμενη τις ταινίες στην Αθήνα, με στόχο να υποστηρίξει και να αναδείξει την Ταινία Μικρού Μήκους, φέρνοντας το κοινό σε επαφή με τα καλύτερα φετινά δείγματα αυτής της κατηγορίας σινεμά.

  Θα προβληθούν οι εξής ταινίες, υποτιτλισμένες στα ελληνικά:

  Mademoiselle Kiki et Les Montparnos – Βραβείο César 2014, (Γαλλία)

  Avant que de tout perdre – Βραβείο César 2014, (Γαλλία)

  Room 8 – Βραβείο BAFTA 2014, (Ηνωμένο Βασίλειο)

  Whale Valley – Βραβείο EDDA 2014, (Ισλανδία)

  On Suffocation – Βραβείο Guldbagge 2014, (Σουηδία)

  Noah – Canadian Screen Award 2014, (Καναδάς)

  Ουασινγκτόνια – Βραβείο Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (Ελλάδα)